08:06 / 18.04.2019.

Autor: M.Š./HRT

Osumnjičeni iz afere Villa Harmony završili u istražnom zatvoru

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Sudac istrage Županijskog suda u Splitu u srijedu oko ponoći odredio je istražni zatvor za troje privedenih u USKOK-ovoj aferi Villa Harmony na Bačvicama.
Sudac istrage Županijskog suda u Splitu u srijedu oko ponoći odredio je istražni zatvor za troje privedenih u USKOK-ovoj aferi Villa Harmony na Bačvicama.

Na splitskim Bilicama tako su završili načelnik sektora Ministarstva graditeljstva za pravne poslove Josip Bienenfeld, bivši inspektor u tom ministarstvu Željko Korica, te Borislav Bašić. Bienenfelda se sumnjiči da je primio mito od 660 eura kako bi hotelu Villa Harmony na Bačvicama, kojega je gradila Sikiričina tvrtka, ishodio izmjenu i dopunu građevinske dozvole kako bi se "iako je došlo do smanjenja oblika i veličine građevinske čestice", zadržala "veličina i katnost izgrađenog objekta".

Četvrti osumnjičeni Zoran Sikirica trenutno se ne nalazi u Hrvatskoj.

Sikirica i Bašić su, prema tvrdnjama Uskoka, od Korice tražili da posreduje kako bi Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja njihovoj tvrtki izdalo mišljenje na temelju kojeg se ne bi rušila etaža hotela te bi se izdala izmjena i dopuna građevinske dozvole.

Korica je potom, kao zaposlenik Ministarstva graditeljstva, dogovorio sastanak Bienenfelda sa Sikiricom i Bašićem na kojem su mu obećali i novčanu nagradu za izdavanje navedenog mišljenja. Bienenfeld je, prema tvrdnjama Uskoka, prvo sačinio tekst upita kojeg će Bašić i Sikirica u ime njihove tvrtke poslati ministarstvu te uputio Koricu da im prenese na koji će ga način dostaviti i na koga nasloviti.

Kada su poduzetnici poslali zahtjev koji im je ranije sastavio Bienenfeld je izdao mišljenje podobno za ishođenje izmjene i dopune građevinske dozvole, za što mu je Bašić, prema dogovoru sa Sikiricom navodno predao 660 eura.

- Jasan je zakon o državnim službenicima, člnak 112. Čim dobijemo dokumentaciju, automatizmom ide udaljavanje, komentirao je ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!