17:17 / 02.06.2018.

Autor: I.M./Hina

Osumnjičeni za krijumčarenje migranata 59-godišnji srpski državljanin

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da je uhićenje osobe za koju se sumnja da je krijumčarila migrante kod Donjeg Srba sada stvar kriminalističkog istraživanja.
Poznat je identitet krijumčara ljudi kojega je policija jučer uhvatila kod Donjeg Srba, a koji se gotovo dva dana skrivao u šumi nakon što je policija pucnjevima zaustavila kombi u kojem je prevozio 29 migranata, pri čemu je ranjeno dvoje djece.

Riječ je o 59-godišnjem državljaninu Srbije.

Nakon što su granice na najprometnijim pravcima dodatno učvršćene, migrantima je očito jedini put s jugoistoka Europe prema zapadu onaj preko Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je  da je uhićenje osobe za koju se sumnja da je krijumčarila migrante kod Donjeg Srba sada stvar kriminalističkog istraživanja.

Osoba koju se osnovano sumnjiči je u pritvoru i naši stručnjaci iz kriminalističke policije i drugih rodova policije obavljaju razgovore kako bi prikupili sve informacije relevantne za nas u ovoj slučaju, rekao je Božinović.

Na pitanje koliko je hrvatski policajac spreman za rješavanje takvih kriznih situacija Božinovć je rekao kako dosad nije bilo situacije da se na granici u samoobrani moralo koristiti vatreno oružje. Analizirat ćemo situaciju, no kada govorimo o potpori graničnoj policiji tu je interventna i specijalna policija s posebnim vidovima obuke, napomenuo je.

Ministar kaže kako su vozila koja su nelegalno prevozila imigrante dosad zaustavljana više-manje bez incidenta. Sigurno smo iz ovoga naučili određenu lekciju i morat ćemo biti pozorniji. Kako se okolnosti mijenjaju tako se i mi prilagođavamo. Taktika se uvijek prilagođava onome što je izazov i sigurnosni rizik, dodao je.

Upitan hoće li se, s obzirom na pojačan pritisak na granicama, policija češće pripremati za krizne situacije, odgovorio je kako je hrvatska policija jedna od najobučenijih i najsposobnih u ovom dijelu Europe. 

Kada je riječ o zapadnobalkanskoj ruti, objasnio je kako hrvatska policija ima više granične policije nego sve zemlje u okruženju zajedno. Spremni smo i obučeni, na svaku situaciju reagiramo promptno, što se u konačnici vidi po statistikama, rekao je ministar.


Naveo je i da je prije tri mjeseca u Europskoj komisiji postavio pitanje suradnje s Frontexom i potaknuo s čelnim osobama potpisivanje statusnih sporazuma koji bi podrazumijevali da države na zapadnobalkanskoj ruti dopuste da se snage Frontexa, koje prema tom planu idu do deset tisuća ljudi, mogu raspoređivati na njihovim granicama.

Pozorno sve pratimo, u permanentnom smo kontaktu s relevantnim resorima u susjedstvu i držimo situaciju pod nadzorom kako bi hrvatski građani, kao i strani gosti, uživali u miru i sigurnosti, naglasio je.

U srijedu je policija na području Donjeg Srba, nedaleko od granice s BiH, zaustavila furgon s austrijskim tablicama u kojem je krijumčar prevozio 29 migranata iz Iraka i Afganistana. Među migrantima bilo je i 15-ero djece, a dvoje dvanaestogodišnjaka je u policijskom postupanju ranjeno vatrenim oružjem, nakon što vozač nije poslušao tri prethodne naredbe da zaustaviti vozilo.Krijumčar migranata uhićen; Ministar Božinović: Policijski službenici postupili opravdano
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!