17:28 / 07.07.2019.

Autor: P.F./HRT/Hina

Osvježenje, ali i nevrijeme: tuča, letjeli krovovi, stablo palo na šator

Foto: Vladimir Šetka/HRT

Foto: Vladimir Šetka/HRT

Foto: - / HRT

Nevrijeme s pljuskovima i tučom već je pogodilo Kvarner i Gorski kotar. Pljuskovi i grmljavina očekuju se i tijekom večeri te u noći.
Stigla je najavljena, nagla i žestoka promjena vremena. Grmljavinske oluje s jakim oborinama i tučom pogodile su Istru, Kvarner, Gorski kotar, središnju Hrvatsku i Slavoniju, a oko 22:30 i Zadar.

Temperature su pale i za desetak stupnjeva. Na autocesti Zagreb - Rijeka, kada je padala tuča, vozači su su se zaustavljali ispod nadvožnjaka i u tunelima kako bi zaštitili svoje automobile.

Strašno nevrijeme pogodilo Zadar

Negdje iza 22 sata strašno je nevrijeme pogodilo Zadar. U samo 15-ak minuta oluja je polomila više stabala. Po prometnicama su kontejneri, stabla, granje i slično. Sve ekipe su na terenu, javlja novinar HRT-a Vladimir Šetka iz Zadra, koji je svjedočio nevremenu. Oluja je bila toliko jaka da mu se ljuljao i automobil u kojem je bio, rekao nam je.


Doznajemo i da je u jednom od kampova palo stablo na šator. Poslana je hitna pomoć.


Tuča na vukovarskom području

Vukovarsko nebo parali su gromovi, a led veličine oraha zatrpao je kuće i dvorišta. Izbušene su rolete na kućama, uništene fasade, oštećeni automobili, a štete ima i na poljoprivrednim kulturama. 


Nevrijeme na Kvarneru i Gorskom kotaru

Nevrijeme je poslijepodne zahvatilo Kvarner i Gorski kotar. Padala je i tuča. Na autocesti Zagreb - Rijeka, kada je padala tuča, vozači su su se zaustavljali ispod nadvožnjaka i u tunelima kako bi zaštitili svoje automobile.


Nevrijeme u Hrvatskom zagorju

U Hrvatskom zagorju padala je tuča, no veću je štetu napravio jak vjetar koji je rušio stabla i nosio krovove. Nakon tuče koja je diljem Zagorja padala oko 14 sati, dva sata poslije olujno nevrijeme najjače je pogodilo Pregradu, koja zajedno s okolicom još oko 22 sata bila bez struje.

Gotovo da nema kuće u dolini Kosteljine koja nije oštećena, vjetar je nosio dijelove krovova i gospodarskih objekata. Najlošije je prošla obitelj Filipčić, krov je završio u dvorištu, srećom - nema stradalih.

Vjetar je puhao i u drugim krajevima. Služba 112 primila je stotinjak poziva. U Krapinsko-zagorskoj županiji 16 kuća ostalo je bez krova. U pomoć će uskočiti vatrogasci.

Šteta je velika i na poljoprivrednim kulturama, vjetar je rušio stabla u voćnjacima, stradali su vrtovi i kukuruz. Tek će se sljedećih dana vidjelti hoće li šteta biti tolika da se proglasi elementarna nepogoda.

Pljuskovi i grmljavina očekuju se i tijekom večeri te u noći.

-  Vrućina će popustiti najprije u unutrašnjosti, a onda i na Jadranu, posebno od utorka, srijede, dakle, i na području Dalmacije treba računati na niže vrijednosti temperature, pri čemu će biti razmjerno promjenljivo, ne samo na kopnu nego i na moru, u utorak i srijedu, recimo, kiša se očekuje osobito na području Jadrana, posebice u Dalmaciji, gdje može biti i nevera, a isto tako i veće količine kiše. Stabilnije vrijeme izgledno je tamo nakon sredine tjedna iako, kako se sada čini, ne očekuje se ovako vruće kao što je bilo u proteklome razdoblju, rekao je dipl. ing. Krunoslav Mikec, meteorolog DHMZ-a.

Pogledajte gdje je najviše munja i grmljavine u Europi. Fotografija je preuzeta s lightning.org sa stanjem od 18 sati.


Pula: Nevrijeme zahvatilo Istru ali nije prouzročilo veću štetu

Veći dio Istre u nedjelju navečer zahvatilo je nevrijeme praćeno jakim vjetrom i obilnom kišom, no na sreću ono nije prouzročio veće probleme, doznaje se od zapovjednika Vatrogasne zajednice Istarske županije Dine Kozlevca.

Po njegovim riječima vatrogasci su tijekom večeri na području cijele Istre imali dvadesetak intervencija koje su se uglavnom odnosile na uklanjanju grana na prometnicama i to u Puli , Labinu, Poreču i Novigradu. Osim toga, većih problema na terenu nije bilo pa se i promet na istarskom poluotoku, unatoč jakom vjetru i kiši, odvijao bez poteškoća i zastoja.

Nevrijeme je potrajalo oko sat vremena ali nije prouzročilo veću štetu. Iz pulske Lučke kapetanije doznaje se kako je tijekom večeri zaprimljeno nekoliko dojava o problemima na moru, no prema prvim informacijama sve je prošlo bez problema.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!