08:41 / 28.02.2019.

Autor: P.F./D.M./HRT/Hina

Otac bacio djecu s kata - doveden u pritvor

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Nakon kriminalističke obrade u paškoj policiji - otac je nešto nakon 23 sata doveden u zadarski policijski pritvor. Ujutro u 7 sati će ga saslušati državni odvjetnik, a potom će pred suca istrage.
U gradu Pagu 54-godišnji muškarac s prvog kata obiteljske kuće bacio je četvero djece od 3, 5, 7 i  8 godina. Otac je izvukao djecu dok su spavala. Bačena su sa 6 metara visokog balkona. Troje djece je teško ozlijeđeno, a najteže je sedmogodišnja djevojčica, koja je u komi. Riječ je o zapuštenoj obitelji, a majka nije prijavljivala supruga zbog obiteljskog nasilja.

- Otac monstrum - što kažu psiholozi


Počinitelja ovog jezivog zločina tereti se za četverostruko teško ubojstvo u pokušaju za što je predviđena zatvorska kazna od 15 do 40 godina. Nakon kriminalističke obrade u paškoj policiji - otac je nešto nakon 23 sata doveden u zadarski policijski pritvor. Ujutro u 7 sati će ga saslušati državni odvjetnik, a potom će pred suca istrage koji odlučivati o istražnom zatvoru.

- Obitelj je bila pod nadzorom centra za socijalnu srb zbog najstarije kćeri koja je neko vrijeme provela u splitskom centru za nezbrinutu djecu, na vlastiti zahtjev. Stradale djevojčice su na upisu u prvi razred pokazale veliku odgojnu zapuštenost - bile su slabo socijalizirane pa su kasnije krenule u školu, javlja Žana Morović Rudić iz Zadra. Ozlijeđena djeca su u zadarskoj Općoj bolnici, a najteže ozlijeđena djevojčica prebačena je u KBC Zagreb na daljnje liječenje. Sutra će u Zadru biti operirana i teže ozlijeđena osmogodišnja djevojčica. Neslužbeno, riječ je o operaciji oka, javlja naš reporter Edi ŠkovrljTIJEK DOGAĐAJA:

23.30 - Nakon kriminalističke obrade u paškoj policiji - otac je nešto nakon 23 sata doveden u zadarski policijski pritvor. Ujutro u 7 sati će ga saslušati državni odvjetnik, a potom će pred suca istrage koji odlučivati o istražnom zatvoru.

20.45 - Teško ozlijeđena djevojčica koju je otac jutros bacio s prvog kata obiteljske kuće u Pagu stigla je oko 20.45 na KBC Rebro. Iako je za njezin prijevoz iz Zadra bio spreman vladin zrakoplov, djevojčica je zbog težine ozlijeda u Zagreb stigla sanitetskim vozilom. Ima brojne ozljede glave i prsnog koša i na mehaničkoj je ventilaciji. Više pročitajte ovdje.

16.30 - Obitelj je bila u tretmanu Centra za socijalnu skrb Zadar. Korisnici su nekih prava, ali ništa dosad nije ukazivalo na ovakav ishod, drastičan brutalan i radikalan. Nasilje u obitelji nikad nije prijavljeno ni od strane majke, ni od strane susjeda, izjavila je Vesna Burčul, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Zadar. O detaljima nije željela govoriti, u interesu istrage. Na pitanje novinara odgovorila je kako je obitelj bila u tretmanu zbog majčine kćeri iz prvog braka koja je 2013. izdvojena od obotelji. "Nema eksperta koji može predvidjeti ovakvu situaciju", zaključila je.16.20 - Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković nije zadovoljan što se prečesto izriču minimalne kazne za obiteljsko nasilje. - Treba zapravo ipak to koristiti na malo oštriji način, jer svaka izrečena kazna protiv pojedinačnog počinitelja je poruka onim potencijalnim drugima što im se može dogoditi. Ako je ta kazna blaga, onda to nema previše smisla, poručio je ministar. 16.05 - Otac monstrum zgrozio je i svjetsku javnost. Vijest o tragičnim događajima s Paga prenjeli seu, između ostalih The New York Times, The Asociated Pres, Fox News i ABC News. Više pogledajte ovdje.

16.10 - Zločin je na svom profilu na Twitteru osudila predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Dodala da je o zdravstvenom stanju djece u stalnom kontaktu s ravnateljem zadarske bolnice Željkom Čulinom. "Zgrožena sam i potresena jutrošnjom tragedijom na otoku Pagu i iznimno tužna zbog nesretne sudbine četvero djece. Smatram da nas ovakve tragedije trebaju upozoriti kako se kao odgovorni članovi društva moramo više angažirati na pomoći i solidarnosti sa žrtvama obiteljskog nasilja, ali prije svega raditi na prevenciji i pomoći obiteljima", poručila je.16.00 - Sedmogodišnja djevojčica bit će zbog pogoršanog zdravstvenog stanja prebačena tijekom poslijepodneva sanitetskim vozilom na daljnje liječenje u Klinički bolnički centar Zagreb, potvrdio je Hini ministar zdravstva Milan Kujundžić. Iako je bio spreman Vladin zrakoplov koji je djevojčicu trebao prebaciti u Zagreb, pretrage su pokazale da zbog pneumokraniuma, odnosno prisutnosti zraka u lubanji, ne može putovati zrakoplovom, pa će biti prevezena sanitetskim vozilom, dodao je.

Djevojčica će biti primljena na Odjel za pedijatrijsku intenzivnu medicinu Klinike za pedijatriju KBC-a Zagreb, potvrdio je voditelj tog odjela i pomoćnik ravnatelja KBC-a Milivoj Novak.

● 15.40 - Glasnogovornica zadarske policije Ivana Grbin potvrdila je kako se oca koji je djecu bacio s prvog kata kuće tereti za četverostruko teško ubojstvo u pokušaju.

● 15.20 - U tijeku je kontrolni CT za sedmogodišnju curicu koja je najteže ozlijeđena. Djevojčica ne može biti prevezena avionom jer ima traumu mozga. Ako bude potrebno djevojčicu prebaciti u Zagreb, učinit ćemo to cestnovnim putem. Dvoje djece je stabilno, a druga teže ozlijeđena djevojčica bit će operirana sutra, izjavio je ravnatelj zadarske bolnice Željko Čulina.● 15.12 - Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić stigla je u zadarsku bolnicu, a posjetit će i tamošnji centar za socijalnu skrb. Angažirana su dva inspekcijska nadzora - od strane Ministarstva stručni nadzor rada socijalnog centra i od strane Komore, izjavila je. Izrazila je nadu da će djeca biti dobro. Dodala je kako je obitelj očito imala problema oko izvršavanja roditeljske skrbi starijeg djeteta koje nije u bolnici. Detalje o situaciji u obitelji nije htjela iznositi prije rezultata inspekcije. Više puta je naglasila da će detaljno istražiti cijeli slučaj i o tome pravodobno izvijestiti javnost. Ovo je nešto što nas je strašno sve skupa pogodilo, zaključila je ministrica.● 14.30 - Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević izjavila je da je zgrožena događajem na Pagu. Kaže kako zasad nema dovoljno informacija, tako da ne može ništa detaljnije reći o samom slučaju, no tragični događaj ju je zaprepastio u svakom pogledu, ljudskom i profesionalnom, izazvao burne emocije. Apelirala je sve institucije da u sklopu svoje nadležnosti poduzmu mjere kako bi se utvrdile činjenice zašto i kako bi zaštitile djecu. Najavila je da će se i njezin ured uključiti u utvrđivanje činjenica oko roditeljskog odnosa oca prema djeci.

● 14.15 - Jednoj djevojčici stanje se pogoršava, pojavljuju se nova krvarenja. Zasjeda liječnički konzilij o transportu. Vladin zrakoplov je spreman, a u pripravnosti su i Dječja bolnica u Klaićevoj te KBC Rebro kako bi prihvatili djevojčicu u slučaju transporta.

● 13.55 - Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je da će liječnički konzilij zadarske bolnice uskoro odlučiti trebali li sedmogodišnju djevojčicu, čije se stanje pogoršava nakon što je jutros teško ozlijeđena na Pagu, prevesti na liječenje u neku od zagrebačkih bolnica.


- Od 9 sati stalno sam u kontaktu, i pisanom i usmenom, s bolnicom u Zadru. Nažalost, stanje se ozbiljno komplicira. Od četvero djece dvoje nemaju ozljede opasne za život, a dvoje ima. Međutim, kod jedne curice u posljednjim satima razvija se krvarenje u mozgu i oko jetre te smo pripremili Klaićevu i Rebro da su je spremni preuzeti. Sada će početi konzilij na kojem će liječnici u Zadru donijeti prosudbu koliki je rizik od transporta. Vladin zrakoplov je spreman i ako bude procjena da je bolje da se djevojčicu premjesti na Rebro, ići će se u transport, rekao je Kujundžić.

● 13.30 - Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić oko 15 sati posjetit će Opću bolnicu Zadar te potom dati izjavu, najavljeno je iz Ministarstva.

● 12.30 - Detaljnije o ozljedama stradale djece: troje ih je teško ozlijeđeno, a najteže 7-godišnja djevojčica koja je na odjelu intenzivne medicine zadarske bolnice stavljena na mehaničko disanje, a kada joj se stanje stabilizira, razmišlja se o transportu u Zagreb. Dvije djevojčice nalaze se u jedinici intenzivne skrbi, a ostalo dvoje djece na kirurgiji, izvijestili su zadarski liječnici.

- Sedmogodišnja djevojčica najteže je ozlijeđena. Ima brojne ozlijede glave i grudnog koša, tako da smo nju morali staviti na mehaničku ventilaciju. Ona je obrađivana do sada, no još nije stabilizirana, pa smo i u kontaktu s Ministarstvom zdravstva i u planu nam je, kada se ona stabilizira, njezin transport prema Intenzivnoj jedinici za djecu na KBC-u Rebro, rekao je voditelj odjela za intenzivnu medicinu Edi Karuc.

Dodao je da je druga, osmogodišnja djevojčica, koja se također nalazi u jedinici intenzivnog liječenja, pri svijesti i stabilizirana.

- Za nju se sutra planira operativni zahvat, izjavio je Karuc.

Pročelnik službe za kirurgiju Saša Pavić potvrdio je da su drugo dvoje djece, dječak od tri i djevojčica od pet godina, smješteni na odjelu kirurgije.

- Djevojčica ima lakše tjelesne ozlijede, uglavnom ogrebotine po licu i nagnječenje grudnog koša. Dječak je također stabilno, no na kontrolnim snimka pojavilo mu se zrak u grudnoj šupljini, što znači da vjerojatno ima povrijeđena pluća. To je minimalna količina pa se tu ne mora sada ništa činiti, ali to spada u teške tjelesne ozlijede, kazao je Pavić.

Ravnatelj zadarske bolnice Željko Čulina potvrdio je da je djecu posjetila majka, a da je u bolnicu došla u pratnji djelatnice Centra za socijalnu skrb. 
Liječnici su rekli da će joj boravak s djecom biti omogućen koliko zdravstveno stanje djece to bude dopustilo.

● 12.30 - Doznajemo da ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić osobno ide na Pag vidjeti je li bilo propusta iz njezina resora te poduzeti sankcije. Zbog kontradiktornih informacija želi osobno vidjeti što se dosad učinilo ili nije učinilo i je li bilo propusta.

- Tražili smo telefonom i mailom neke informacije, međutim ovo mi je zasad prioritet, dok ne izvršimo inspekcijski i stručni nadzor, dok se osobno ne uvjerim u to jesmo li kao stručni radnici centra učinili sve da zaštitimo svoje obitelji koje su nam povjerene. Iz nekih kontradiktornih informacija zaista želim to vidjeti. Ovo je prestrašan događaj i ne bih mogla ostati u Zagrebu mirna, rekla je Murganić nakon sjednice Vlade.

Ako je sustav učinio propuste, želim se u to uvjeriti, obavijestiti javnost i poduzeti sankcije. Naglasila je da se sustav ne može uvijek okriviti jer, kako kaže, nije ni sustav svemoguć.

- Ali ako je sustav, konkretno govorim o svom resoru, učinio propuste, želim se u to uvjeriti, obavijestiti javnost i poduzeti određene sankcije, poručila je Murganić. Kazala je da u Zadar ide upravo zbog informacija da je već bilo prijava za tu obitelj zbog nasilja.

- Znate, kad nekoga zovete na telefon pa to nije to. Prevažno mi je da ne bih otišla dolje vidjeti prije svega djecu, informirati se o njihovom zdravlju i vidjeti što smo dosad učinili ili što nismo učinili i što sada ubuduće moramo učiniti, istaknula je.

Naglasila je da je već sada krenuo inspekcijski nadzor iz Ministarstva za demografiju te da su angažirali komoru za stručni nadzor tako da će, dodala je, sigurno imati sveobuhvatnu sliku. Najavila je da će, kad bude imala potpunu sliku, održati i konferenciju za novinare.

● 12.20 - Djeca su na liječenju u zadarskoj Općoj bolnici. Na konferenciji za novinare u bolnici prve su informacije da je dvoje djece (7 i 8 godina) teško ozlijeđeno i na jedinici su intenzivnog liječenja, a drugo dvoje djece (3 i 5 godina) imaju lakše tjelesne ozljede i na odjelu su dječje kirurgije.

Jedna od teško ozlijeđenih djevojčica u dobi od 8 godina je pri svijesti, a druga od 7 godina je najteže ozlijeđena, ima brojne ozljede glave i grudnog koša, stavljena je u mehaničku ventilaciju i još nije stabilizirana. Planirano je da je se prebaci na KBC Rebro u Zagreb.

● 11.55 - Premijer Andrej Plenković zgrožen je strašnim činom oca četvero djece. Više pročitajte ovdje.

● 11.50 - Majka je u bolnicu došla u pratnji službe za socijalnu skrb. Bit će joj osigurano da bude uz djecu.

● 11.40 - Donosimo izjavu susjeda Ivana Škode koji je prvi priskočio u pomoć ozlijeđenoj djeci, dok je njegova supruga zvala hitnu pomoć.


● 11.40 - Službenu izjavu dala je zadarska policija.

- Počinitelj se nalazi u službenim prostorijama policije na provođenju kriminalističkog istraživanja. Provodi se istraživanje, sve će biti uključeno kako bi se utvrdilo što je prethodilo. Obaviješten je i Centar za socijalnu skrb, oni poduzimaju mjere iz svoje nadležnosti. Policija nije imala postupanja vezano uz navedenu obitelj, izjavila je glasnogovornica PU zadarske Ivana Grbin.

● 10.50 - Očevidac tog događaja, ispričao je za HRT čemu je svjedočio.
● 10.30 - Od četvero malodobne djece koje je otac bacio s prvog kata obiteljske kuće u Pagu, dvoje je teže ozlijeđeno, a dvoje je izvan životne opasnosti, potvrdio je Hini dr. Željko Čulina, ravnatelj Opće bolnice Zadar.

● 10.00 - Otvarajući sjednicu Vlade, premijer Andrej Plenković rekao je da su ministri unutarnjih poslova Davor Božinović, zdravstva Milan Kujundžić, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić i on bili u kontaktu s različitim službama u Zadru, i da su zgroženi monstruoznim činom na Pagu.

- Izvidi su u tijeku, pruža se hitna liječnička skrb u bolnici u Zadru. Potreseni smo ovakvim nezapamćenim činom, rekao je.


●  9.40 - Policija je na terenu, obavlja očevid, uzima izjave svjedoka.


● 9.20 - Prije sjednice Vlade slučaj je komentirala ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić.

- Prestrašno, ne znam detalje. Nadam se da će djeca biti dobro iako prve informacije iz bolnice govore da su djeca dosta ozlijeđena. Pokušavamo iz prvih telefonskih izvida s Centrom za socijalnu skrb na Pagu vidjeti koliko im je poznato stanje u obitelji. Poslat ćemo hitan inspekcijski nadzor. Zgranuta sam, užasno mi je žao djece i uopće ne mogu vjerovati da se to maloj djeci može dogoditi, rekla je u prvoj reakciji.

Na pitanje da je riječ o obitelji s problemima i što može reći o tome, ministrica Murganić rekla je da su došli s područja Vitrvitice.

- Centar za socijalnu skrb imao je na neki način nadzor nad starijom djevojčicom iz prvog braka zbog konfliktnih odnosa u smislu nekakvih poremećaja. Nije bilo naznake agresivnosti od strane oca. Pozabavit ćemo se slučajem i dat ćemo informacije koliko zaista smijemo i možemo. Ovo je prestrašan čin. Sada je najvažnije zdravstveno stanje i oporavak djece. Žao mi je djece, rekla je ministrica Murganić na rubu suza.● 9.00 - Prema prvim saznanjima policije, nakon njihova dolaska na mjesto događaja djeca su bila pri svijesti i prevezena su u bolnicu. Neslužbeno doznajemo da je riječ o obitelji s problemima koja se doselila u Pag.

● 8.30 - Otac koji je počinio taj zločin sjeo je u automobil i otišao na policiju ostavivši teško ozlijeđenu djecu.

● 8.25 - Prenosimo policijsko priopćenje u cijelosti:

- Jutros u 6.47 policija je primila saznanja da je muška osoba u Pagu s prvog kata obiteljske kuće bacila svoje četvero malodobne djece. Na mjesto događaja su žurno upućeni policijski službenici, kao i djelatnici HMP-a Pag i Novalja, koji su djeci odmah pružili prvu pomoć. Djeca su potom vozilom HMP-a prevezena u Opću bolnicu Zadar na daljnju obradu. Muška osoba u dobi od 54 godine nalazi se u službenim prostorijama policije. Sve okolnosti i činjenice koje su prethodile navedenom događaju se utvrđuju, a policija će unutar svoje nadležnosti poduzeti mjere kaznenopravne zaštite djece.

● 8.20 - Doznajemo za strašni zločin da je otac svoje četvero djece bacio s prvog kata kuće.

● 6.47 - Dojava policiji na Pagu da se dogodio zločin koji je počinio 54-godišnji muškarac .

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!