Otkazan štrajk kontrolora leta

20.07.2022.

11:00

Autor: M.M./HRT

Otkazan štrajk kontrolora leta

Otkazan štrajk kontrolora leta

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Predsjednik Uprave Hrvatske kontrole zračne plovidbe Vlado Bagarić rekao je da su sindikati odustali od štrajka najavljenog za sutra. Sjednica Županijskog suda u Zagrebu o zakonitosti štrajka je održana, ali s obzirom na razvoj situacije nije bilo potrebe za donošenjem odluke suda. Sjednica je trajala 20-ak minuta, a razgovaralo se više-manje o troškovima.

- Sretan sam što je prevladao zdrav razum, što štrajka neće biti i što neće biti nanesena šteta ni gospodarstvu ni korisnicima koji koriste naše usluge. Tužan sam jer do ovoga nije trebalo ni doći. Častan i odgovoran posao kontrolora leta doveden je pod sumnju i propitivanje, istaknuo je. 

Dodao je kako ne zna kako će se dalje odvijati situacija.

- Analizirat ćemo cijelu situaciju. Loptica je na njima. Pregovori uvijek idu, rekao je. Uprava je od samog starta pregovarala u dobroj vjeri. Samo smo davali, ništa nismo tražili. U okvirima u kojima je bilo moguće, mi smo odradili, napravili i dali. Vjerojatno i razumnost drugog sindikata koji je shvatio da je to realna situacija i da više nije bilo moguće, dodao je.

Krešimir Rakoci, Hrvatski strukovni sindikat kontrolora letenja

Krešimir Rakoci, Hrvatski strukovni sindikat kontrolora letenja

Foto: HTV / HRT

Krešimir Rakoci, Hrvatski strukovni sindikat kontrolora letenja, rekao je kako je sinoć na sjednici Izvršnog odbora odlučeno da se štrajk otkaže i da se da šansa razgovorima s Upravom.

- Inzistiramo i dalje na zahtjevima koji su vezani isključivo uz sigurnost zračnog prometa, a vezno uz preopterećenje kontrolora letanja zbog ogromnog obima posla i činjenice da nas je puno premalo. U prvom planu nam je sigurnost zračnog prometa i odredbe kolektivnog ugovora koje se tiču radnog vremena. Financijski dio je u drugom planu, vezno uz cjelokupnu situaciju kako u državi tako i u cijelom svijetu zbog inflacije. Želimo nastaviti pregovore, sve će biti na stolu. Pregovori su dinamični. Od toliko zahtjeva koje imamo naravno da će se naći kompromis. Ako ne dođe do dogovora, opet ćemo posegnuti za određenim akcijama vezanim uz pokretanje štrajka, istaknuo je Rakoci.

Posao kontrolora letenja jedan je od najstresnijih i na svijetu je tek 1 do 2 posto ljudi koji zadovoljavaju strogo definirane preduvjete bavljenja ovim zanimanjem u kojemu se u svakoj sekundi donose odluke koje utječu na sigurnost i živote stotina tisuća putnika u zrakoplovima koji žele sigurno doletjeti na svoje odredište. Definiranje ukupnih troškova HKZP-a, kao i prava kontrolora letenja, regulirana su i definirana na razini Europske unije te Sindikat želi da isto poštuje i Uprava Hrvatske kontrole zračne plovidbe, istaknuli su iz Hrvatskog strukovnog sindikata kontrolora letenja.

Višemjesečni pregovori koji su započeli još 24. ožujka do sada nisu rezultirali postizanjem dogovora s Upravom, no u Sindikatu vjeruju da će tijekom novog kruga pregovora postići zadovoljavajući dogovor koji se neće odraziti na putnike, kao ni na ukupni zračni promet.

Štrajk kontrolora leta rezultirao bi velikim kaosom u domaćim zračnim lukama jer bi u tom slučaju bilo otkazano oko 50 posto letova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!