09:32 / 05.04.2019.

Autor: D.M./HRT

Otkazan završni prikaz vojne vježbe "ŠTIT 19"

Foto: arhiva, Duško Marušić/PIXSELL

Foto: arhiva, Duško Marušić/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Na vojnom poligonu u Premanturi pokraj Pule počeo je završni prikaz vojne vježbe "ŠTIT 19" - vježbe bojnih gađanja ciljeva u zračnom prostoru koja se održava 25. put.
Na vojnom poligonu ''119. brigade Hrvatske vojske'' na rtu Kamenjak zbog  lošeg vremena otkazan je završni prikaz vojne vježbe ''ŠTIT 19''. No sama je vježba trajala punih 10 dana. Ove je godine u njoj sudjelovalo 500-tinjak pripadnika Hrvatske vojske.

- Postrojbe su kroz planiranje provele trenažna i školska gađanja u Zemuniku. Nakon toga su prebacili postrojbe ovdje iz smjera Vinkovaca i Zemunika iz Benkovca i uspostavili život i rad na vojnom poligonu Kamenjak. Tijekom ovih proteklih nekoliko dana vrijeme nas je poslužilo i provedena su sva gađanja koja mi ocjenjujemo da bi proveli za izvršenje njihove zadaće, izjavio je general-bojnik Siniša Jurković, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske.

Vojna vježba bojnih gađanja ciljeva u zračnom prostoru "ŠTIT 19", koja se održava dvadeset petu godinu zaredom, ima najdužu tradiciju u Hrvatskoj vojsci. Riječ je o granskoj vježbi u kojoj sudjeluju kopnene, zračne i pomorske snage Hrvatske vojske.

Vježba se provodi u cilju stjecanja uvida u stupanj osposobljenosti i uvježbanosti topničkih i raketnih postrojbi Protuzračne obrane Hrvatske kopnene vojske u gađanju ciljeva u zračnom prostoru kroz usklađeno međurodovsko djelovanje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!