Otklanjaju se posljedice nevremena u Opatiji, u Čabru spašena brana

05.08.2023.

12:29

Autor: HRT/Hina

Nabujala rijeka, arhivska fotografija

Nabujala rijeka, arhivska fotografija

Foto: Ziga Zivulovic jr. / PIXSELL

Opatijski Stožer civilne zaštite izvijestio je u subotu da sve službe otklanjaju posljedice nevremena, koje u petak pogodilo to područje, kako bi se grad što prije doveo u normalno stanje.

Čelnici Javne vatrogasne postrojbe (JVP) Opatija, tvrtki Komunalac i Parkovi te policijske postaje na sastanku u Uredu gradonačelnika izvijestili su da je većina poplavljenih prometnica očišćena, a uklanjanje posljedica se nastavlja i danas. Intenzivno se radi na sanaciji ceste Dobreć tunel Učka, koja je od petka zatvorena za promet.

Prokuhavati vodu za konzumaciju


JVP Opatija je u petak imala 48 intervencija, od toga 32 na području Opatije. Uglavnom je bila riječ o intervencijama vezanim uz prodiranju vode u stanove i poslovne prostore. Iz Komunalca obavještavaju da se zbog zamućenja izvorišta vode za područje naselja Vele Učke i Male Učke u visinskim dijelovima planine Učke i dalje preporučuje prokuhavanje vode za konzumaciju.

Gradonačelnik Opatije Fernando Kirigin i načelnica Stožera Civilne zaštite Kristina Đukić zahvalili su komunalnim službama, vatrogascima, kao i svim građanima koji su pomogli u spašavanju gradske i privatne imovine.

Spašena brana u centru Čabra


I na čabarskom području u Gorskom kotaru otklanjanju se posljedice nevremena s izuzetno obilnom kišom. I tu je, na cijelom području Čabra, zbog zamućenja izvorišta potrebno prokuhavati vodu za piće.

Nastali su odroni uz ceste, do petka popodne je bila zatvorena cesta između Čabra i mjesta Plece, izlila se riječka Čabranka, a nanosi granja i trupaca umalo su urušili branu u centru Čabra, što su hitnom akcijom spriječili interventne službe i građani.

Hrvatski autoklub je izvijestio da je zbog poplavne vode na kolniku u subotu za sav promet zatvorena cesta između graničnog prijelaza Prezid i mjesta Prezid na području Grada Čabra.

I u središtu Rijeke je zbog nakupljene vode zatvoren promet kroz podvožnjak Žabica, koji se nalazi ispod željezničke pruge i razine okolnih prometnica. U proteka 24 sata na području Rijeke palo je 89 litara kiše po četvornom metru, na zračnoj luci Rijeka na sjeveru Krka 123 litre, a u Pargu kod Čabra čak 157 litara po četvornom metru, izvijestio je DHMZ. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!