Otkrivamo tajne uma policijskih pregovarača

11.11.2022.

20:25

Autor: Lucija Judnić/T.V./Dnevnik/HRT

Policijski pregovarač

Policijski pregovarač

Foto: HTV / HRT

Pripadaju elitnoj specijalnoj jedinici pri Ministarstvu unutarnjih poslova, fizički su jedni od najspremnijih policajaca u državi. Ljude svladavaju razgovorom. Na godišnjoj konferenciji psihologa otkivene su tajne uma policijskih pregovarača. To je zanimanje vrlo opasno, ali i zanimljivo. O njihovu uspjehu često ovise životi počinitelja različitih djela te nerijetko nedužnih građana.

Pokušaj samoubojstva, prijetnje bombom, taoci - ne, to nije još jedan akcijski film - to je njihov posao! Policijski pregovarači sve će to riješiti - razgovorom.

- Mi pokušavamo nekakvu kriznu situaciju, odnosno nekakvu nastalu situaciju ili problem, rješavati komunikacijskim vještinama, kaže Franjo Filipović, voditelj pregovarača u Zapovjedništvu intervencije Ravnateljstva policije pri Ministarstvu unutarnjih poslova.

Kad je riječ o fizičkoj spremi, među najboljima su, no komunikacijske vještine i emocionalna inteligencija - najubojitije su oružje.

- Oni ostavljaju te psihički fizički teško stečene vještine sa strane i koriste svoj govorni aparat, koriste komunikacijske vještine da bi smirili ljudsko biće i to totalno devastirano i očajno ljudsko biće, objašnjava doc. dr. sc. Ivana Glavina Jelaš, policijska psihologinja.

- To su dečki koji su izrazito smireni, imaju ogromnu moć samokontrole, imaju nevjerojatnu sposobnost regulacije svojih i tuđih emocija što znači da iza toga stoji latentni faktor emocionalne inteligencije koja je kod njih natprosječna, dodaje Glavina Jelaš.

Vremena za procjenu na terenu nema mnogo, svaka sekunda život znači. Koliko će ljudi pregovarati i kako ovisi o počinitelju i situaciji u kojoj se nalazi.

Oprema kojom se koriste jedinstvena je i prilagođena potrebama pregovarača, a nalazi se u kombiju. Najdojmljiviji je crveni gumb, koji označava početak pregovora.

- Kada se pristine to dugme u komunikaciji s tim tajmerom kreće signal za sve prisutne van kombija da kreće inicijalni poziv s pregovaračkog telefona i da se svi moraju utišati, objašnjava Igor Kruljac, zapovjednik tima pregovarača u Jedinici specijalne interventne policije Zagreb.

Angažiraju ih svi rodovi policije u Hrvatskoj, a njihov rad prepoznaju i elitne strane agencije.

- Zadnje dvije ili tri godine nam dolaze instruktori iz FBI-aja i s njima imamo savršenu suradnju i proces obuke, kaže Filipović. 

Svakodnevno su izloženi golemom stresu. Jednom kada je akcija privedena kraju, ono što čuju i vide ne mogu tako brzo zaboraviti.

- Jedna od meni težih intervencija bio je slučaj maloljetnog počinitelja koji je bio spreman i po klasifikaciji je spadao u počinitelje samoubojstva i kojeg smo spriječili da napravi suicid, otkriva Filipović. 

Jer svaki je spašeni život još jedna pobjeda ovog tihog, od očiju javnosti skrivenog, ali ubojitog tima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!