Otkriven spomenik Franji Tuđmanu

10.12.2018.

07:51

Autor: P.F./D.M./S.M./HRT

default error photo
Danas je 19. godišnjica smrti prvoga hrvatskog predsjednika, dr. Franje Tuđmana. Otkriven je njegov spomenik, postavljen u Zagrebu, na raskrižju ulica grada Vukovara i Hrvatske bratske zajednice.
Obilježava se 19. godišnjica smrti prvoga hrvatskog predsjednika, doktora Franje Tuđmana. Tom je prigodom otkriven njegov spomenik, postavljen u Zagrebu, na raskrižju ulica grada Vukovara i Hrvatske bratske zajednice. Autor je akademski kipar Kuzma Kovačić, a na svečanost je došao cijeli državni vrh. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji se liječi od plućne embolije, unatoč najavama nije došao. 

Spomenik je otkriven uz zvuke pjesme "Tvoja zemlja" Alfija Kabilja i Drage Britvića. Zajednički su ga otkrili predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, članovi obitelji Tuđman, zamjenica zagrebačkoga gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević i kipar Kovačić."Malo je bilo onih koji su imali viziju rješenja hrvatskog pitanja, a još je bilo manje onih koji su ga znali realistično oblikovati i provoditi. Franjo Tuđman to je znao", poručila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. "Dokazao je da mali narodi imaju pravo na velike ideje i sposobnost da ih provedu, dodala je. A kada je Hrvatska bila napadnuta i uvučena u neželjeni rat, nije se dao pokolebati u svojim ciljevima", istaknula je. "Znao je da se hrvatsko pitanje ne rješava samo u Hrvatskoj, nego i izvan nje, ali je čvrsto vjerovao da je, uz Božju pomoć, kako je često govorio, ključ konačnog uspjeha u snazi zajedništva Hrvata i svih domoljuba, bez obzira na vjeru i naciju", naglasila je. "U našu narodnu dušu trajno su upisane njegove riječi: Uvijek i sve za Hrvatsku, a našu jedinu i vječnu Hrvatsku ni za što", poručila je Grabar-Kitarović.Premijer Andrej Plenković prisjetio se Tuđmanova vizionarskog državničkog djela za RH - "U ključnim trenucima prijelomnim i za cijeli europski kontinent - pronašao je način uz potporu hrvatskog naroda da Hrvatska postane i demokratska, i slobodna i međunarodno priznata država. Vodio je Hrvatsku u najtežim vremenima, u vrijeme velikosrpske agresije i Domovinskog rata, oslobodio je okupirane teritorije. Sa svojom je mudrošću i uz pomoć međunarodne zajednice mirno reintegrirao hrvatsko Podunavlje. Inzistirao je na procesu pomirbe, što je jedna od njegovih ključnih ostavština koju također njegujemo i na kojoj ćemo inzistirati", kazao je. Naglasio je kako se za prvog hrvatskog predsjednika može reći da je bio jedan od rijetkih državnika koji je uspio pretvoriti svoju viziju i borbu za hrvatsku državu u stvarnost. A njegova vizija, rekao je Jandroković, bila je slobodna, neovisna i suverena Hrvatska, demokratska i višestranačka te Hrvatska koja pripada Europi.Okupljenima se obratila izaslanica zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića, njegova zamjenica Jelena Pavičić Vukičević, i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.
Kuzma Kovačić, autor spomenika, poručio je: "Ovo je kip živog Tuđmana, onoga koji ostaje s nama". "Stari je to kip po svome kiparskom korijenu, ali novi po duhovnom podrijetlu. Okrenut onome gore, transcedantalnome - kao što je novo sve što se odaziva na riječ 'gore srca', dodao je. Govoreći o konstrukciji spomenika, kazao je kako će "os koja dominira prostorom - biti odsad znak sigurne osi hrvatske povijesti".Svečanost je počela intonacijom hrvatske himne. Miroslav Tuđman stigao je na svečano otvorenje spomenika svome ocu, prvom hrvatskom predsjedniku.Uoči otkrivanja spomenika na raskrižju Ulice Grada Vukovara i Ulice Hrvatske bratske zajednice prosvjedovala je skupina građana.Na 19. godišnjicu smrti prvog hrvatskog predsjednika izaslanstvo HDZ-a predvođeno premijerom Andrejom Plenkovićem položilo je u ponedjeljak na Mirogoju vijenac i zapalilo svijeće na grobu predsjednika Tuđmana, kojega je Plenković nazvao vizionarskim državnikom u prijelomnim trenucima za Hrvatsku. Više pročitajte ovdje.


Počast prvom hrvatskom predsjedniku

Povijest će dr. Franju Tuđmana pamtiti kao prvog predsjednika u dva mandata pod čijim je vodstvom utemeljena i obranjena hrvatska država. "Hrvatskim pobjedama promijenjeni su strateški odnosi snaga, a Hrvatska je postala nezamjenjiv čimbenik na ovom području", rekao je tada Tuđman.

● Govor dr. Franje Tuđmana u povodu priznanja Hrvatske

Franjo Tuđman umro je na današnji dan u 23.15 na sedmom katu Kliničke bolnice Dubrava, gdje je proveo 40 posljednjih dana. Odmah su se sastali Vlada i predsjedništvo stranke, a njegovu je dužnost preuzeo predsjednik Sabora, akademik Vlatko Pavletić. Već idući dan tijelo je preneseno u Predsjedničke dvore gdje je bilo do ponedjeljka 13. prosinca kada je pokopan na zagrebačkom Mirogoju iza crkve Krista Kralja. Ispratilo ga je stotinjak tisuća građana.

Mnogi su položili vijence i zapalili svijeće na grobu prvoga hrvatskog predsjednika na Mirogoju i u njegovoj rodnoj kući u Velikom Trgovišću. Sveta misa zadušnica služena je večeras u zagrebačkoj crkvi Sveta Mati Slobode na Jarunu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!