Otkriven spomenik žrtvama holokausta i ustaškog režima u Zagrebu

27.04.2022.

19:57

Autor: Dnevnik/IMS/HRT/T.D.

Spomenik žrtvama holokausta i ustaškog režima u Zagrebu

Spomenik žrtvama holokausta i ustaškog režima u Zagrebu

Foto: Josip Regovic / PIXSELL

Dan je sjećanja na žrtve holokausta, kada se prisjećamo stradanja židovskog naroda u Drugom svjetskom ratu te junaštva iskazanog pobunom u židovskom getu u Varšavi. U Izraelu njegovo obilježavanje počinje večeras i trajat će do sutra navečer. Službene komemoracije za šest milijuna ubijenih Židova u holokaustu održat će se u Memorijalnom centru Jad Vašem u Jeruzalemu.   


U Zagrebu je, godinu dana od završetka, napokon otkriven spomenik žrtvama holokausta i ustaškog režima. Reporterka HTV-a Jelena Šarić javila se za Dnevnik s Glavnog kolodvora te govorila o spomeniku. 

- Upravo je s Glavnog kolodvora ,gdje se nalazi spomenik, u kolovozu 1942. oko 800 zagrebačkih Židova deportirano u Auschwitz. Spomenik žrtvama holokausta i ustaškog režima djelo je kipara Dalibora Stošića i arhitekta Krešimira Rogine te predstavlja oduzetu prtljagu stradalih, rekla je Šarić.

Naglasila je da je spomenik koncipiran kao niz nagomilanih kovčega i tako stvara snažnu asocijaciju sa "Zidom plača" u Jeruzalemu.

- Iako je bio dovršen gotovo prije godinu dana, spomenik vrijedan 11 milijuna kuna sve do danas ostao je pokriven zbog prijepora oko natpisa i posvete. U konačnici, zagrebačke vlasti u dogovoru s predstavnicima židovskih organizacija usuglasili su se da će spomenik biti posvećen ne samo žrtvama holokausta, nego i svim žrtvama ustaškog režima i to na tri jezika: hrvatskom, hebrejskom i engleskom, istaknula je.

Rekla je kako su među brojnim uzvanicima na svečanom otkrivanju spomenika bili predstavnici vjerskih zajednica, nacionalnih manjina, predstavnici diplomatskog zbora, bio je i predsjednik Zoran Milanović, izaslanica Vlade ministrica Nina Obuljen Koržinek, kao i izaslanik predsjednika Sabora Krešimir Katičić.

- Prisutni su bili i bivši predsjednici Stjepan Mesić i Ivo Josipović kao i Kolinda Grabar Kitarović. Otkrivanje spomenika pripalo je Tomislavu Tomaševiću i preživjelom logorašu iz Auschwitza Olegu Mandiću, dodala je. 

- Tu nas je raznih provenijencija, raznih dobi i raznih svjetonazora. Složni smo svi u nadi i nastojanju da se povijest ne ponovi, rekao je Oleg Mandić, bivši zatvorenik logora Auschwitz.

- To nisu brojevi, to su ljudi, to su ljudi poput mene, poput vas, to su ljudske sudbine, imali su svoje obitelji, svoje bližnje i koji su mučki ubijeni od strane nacističkog i ustaškog režima, rekao je Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!