21:28 / 13.10.2021.

Autor: P.F./Hina

Otkriven spomenik žrtvama Široke Kule iz 1991.

Tomo Medved U Širokoj Kuli

Tomo Medved U Širokoj Kuli

Foto: Marko Dimic / Pixsell

 U Širokoj Kuli u blizini Gospića otkriven je u srijedu spomenik za 47 civilnih žrtava Široke Kule i okolnih mjesta, a polaganjem vijenaca odana je počast, kako je rečeno, simbolu hrvatskog mučeništva i slobode.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izrazio je sućut obiteljima nedužnih civilnih žrtava i rekao da je Domovinski rat prepun žrtava bez krivnje, stradalih samo zato što su bili Hrvati.

U Širokoj Kuli najstarija je žrtva imala više od 95 godina, a najmlađa, Verica Nikšić, tek 13 godina, rekao je ministar Medved i zahvalio inicijatorima za podizanje spomenika s imenima žrtava kako bi i buduće generacije mogle vidjeti imena i starost tih žrtava, da budu stalni podsjetnik da sloboda koju danas u Hrvatskoj uživamo nije darovana, već skupo krvlju plaćena.

Neka ova imena budu putokaz onima koji su obeshrabreni, svjetionik svima onima koji lutaju u mraku, neka podsjećaju sve buduće generacije na žrtvu hrvatskog naroda, ali i ohrabrenje da pronalazimo rješenje za sve izazove novog vremena, rekao je, ističući da time njihova žrtva neće biti uzaludna.

U masovnim i pojedinačnim grobnicama, stratištima u Širokoj Kuli pronađeno je 25 tijela, od kojih je 24 identificirana, a Ministarstvo hrvatskih branitelja intenzivno traga za još deset nestalih iz Široke Kule i okolnih mjesta, rekao je ministar Medved i dodao da posebnu sućut izražava obiteljima još uvijek nestalih žrtava i obiteljima svih 1858 još uvijek nestalih osoba u Domovinskom ratu.

Ministar Medved je ocijenio da su zatvorske kazne od 15 i 20 godina izrečene sedmorici počinitelja ratnog zločina u Širokoj Kuli tako male da na tom tragu Vlada Republike Hrvatske, MUP i pravosuđe čine napore da bi počinitelji bili osuđeni onako kako zaslužuju zbog počinjenja ovih najtežih, monstruoznih kaznenih djela.

Kako je rečeno prilikom otkrivanja spomenika - kamene gromade s popisom ubijenih, u Širokoj Kuli se sjećamo i odajemo počast žrtvama tog i okolnih mjesta te Perušića, koje su zvjerski poubijane od ruke svojih susjeda i završile život mučeničkom smrću, zapaljene u kućama i pobacane u duboke jame.

Generalni vikar mons. Marinko Milićević udijelio je žrtvama Božji blagoslov, a svijeće su zapalili i cvijeće pokojnicima položili, uz obitelji žrtava, ministar Tomo Medved, saborska zastupnica Anita Pocrnić Radošević, ličko-senjski župan Ernest Petry, gradonačelnik Gospića Karlo Starčević te predstavnici vojske, policije i udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!