Otkrivena skulptura i spomen-obilježje Žarku Kaiću

28.08.2019.

07:47

Autor: T.V./M.Š./HRT

default error photo
Tragičan događaj zbio se u Brijestu, nedaleko od Osijeka, pokraj zloglasnog vojnog poligona C.
U osječkom naselju Brijestu, na mjestu pogibije HRT-ova snimatelja Žarka Kaića, otkrivena je skulptura i spomen-obilježje "Posljednji kadar" koje su Hrvatska radiotelevizija i Grad Osijek podignuli u spomen na Kaićevu žrtvu, ali i sve ostale poginule branitelje grada. Otkrivanju su nazočili predstavnici državnih vlasti te lokalne i regionalne samouprave, članovi obitelji Kaić, predstavnici HRT-a, braniteljskih udruga i ostali.

Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!

Spomen-ploču Žarku Kaiću otkrili su njegova supruga Lidija Kaić, predsjednik vlade RH Andrej Plenković i glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić. Njima su se na pozornici pridružili i ministar branitelja Tomislav Medved, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i izaslanik predsjednice RH Ivan Anušić.

Bačić: Kaića su ubili oni kojima je smetala istina o agresiji

- 28. kolovoza 1991., točno prije 28 godina, na ovome mjestu agresorska vojska napala je ekipu Hrvatske radiotelevizije koja je bila na svom novinarskom zadatku. U ekipi su bili novinar Saša Kopljar, tonski snimatelj Dragan Krička i videosnimatelj Žarko Kaić. Žarko taj napad nije preživio. Ubili su ga oni kojima je smetala istina o našoj borbi za slobodu i istina o agresiji na nađu domovinu koju je on svojom kamerom prenosio. Bio je to pucanj u istinu, zločinački čin kojim su željeli spriječiti da cijela Hrvatska i svijet vide što se događalo, kako u Osijeku tako i u drugim dijelovima naše zemlje. No nisu uspjeli, rekao je ravnatelj HRT-a Bačić.  

Dogradonačelnik Osijeka Boris Piližota kazao je kako je Grad Osijek i do sada želio što prije realizirati ovaj projekt. Zahvalio se ravnatelju i svim djelatnicima HRT-a kao i svima onima koji su dugi niz godina radili na realizaciji ovog projekta.

- Grad Osijek od danas preuzima brigu o održavanju spomen-obilježja i skulpture. Ova će skulptura zauvijek promijeniti vizuru južnog ulaska u Grad Osijek jer upravo će se kroz njen kadar vidjeti obrisi grada Osijeka. Misli da neće biti boljeg medja koji će budućim generacijama govoriti o osječkoj istini u Domovinskom ratu, poručio je Piližota.

Izaslanik hrvatske predsjednice, osječko-baranjski župan Ivan Anušić ocijenio je kako je posao hrvatskih novinara u Domovinskom ratu bio podjednako opasan i požrtvovan kao i svakog hrvatskog branitelja, zbog čega ovo spomen- obilježje treba idućim generacijama prenositi poruku što se ovdje događalo i kako je rat tekao.

Plenković: Uloga medija bila je ključna u Domovinskom ratu

- Žarko Kaić bio je jedan od hrvatskih novinara koji su rame uz rame s hrvatskim braniteljima svjedočili istinu o agresiji na Republiku Hrvatsku i, nažalost, nije bio jedini koji je pritom poginuo u Domovinskom ratu. Tada je uloga medija bila ključna, kako bi se cijelom svijetu predstavilo ono što se tada događalo u Hrvatskoj, koja tada još nije bila međunarodno priznata. Njihova žrtva i žrtva hrvatskih branitelja daje nam trajnu obvezu da kao narod baštinimo njihov obol našoj slobodi i vodimo računa o dignitetu Domovinskog rata kao temelju moderne i slobodne Republike Hrvatske, poručio je premijer Plenković.

- Činimo napore da položaj branitelja u društvu bude dostojanstven i prava zajamčena te da se pronađu svi nestali u Domovinskom ratu jer je to naša obveza i minimum onoga što kao generacije koje uživaju samostalnost i slobodu možemo učiniti za njihovu žrtvu, rekao je. Napomenuo da će hrvatsko predsjedanje EU u prvih šest mjeseci 2020. biti posvećeno hrvatskim braniteljima.

- To je prigoda da se okrenemo budućnosti, da učinimo sve da Hrvatska bude gospodarski napredna, socijalno uključiva i razvijena, da unutar Hrvatske pružimo ruku svim manjinama, pa i srpskoj maniji da gradimo pomirbu i suživot i na taj način kreiramo ozračje u kojem će se svi naši građani osjećati dobro i ponosno na postignuća slobodne i moderne Hrvatske, istaknuo je premijer.


Bačić: Snimatelji i novinari pronosili istinu o događajima u Domovinskom ratu

- Hrvatska radiotelevizija je u znak sjećanja na poginulog snimatelja Žarka Kaića, koji je na ovom mjestu poginuo prije 28 godina, podignula ovaj spomenik. Inicirali smo da se ovo mjesto obilježi na dostojan način. Snimatelji i novinari HRT-a u to doba bili su vrlo važni jer su pronosili istinu o događanjima u Domovinskom ratu. Ovaj rad je izabran među 12 radova, a zove se "Posljednji kadar". On će dostojno obilježavati sjećanje na našeg poginulog djelatnika koji je stradao na zadatku radeći i snimajući događaje. Svi posjetitelji ovoga mjesta putem postavljenog QR koda moći će dobiti sve informacije koje se odnose na događaje prije 28 godina, izjavio je u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska", glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!