Otočna Liga protiv raka donirala vrijednu opremu domovima zdravlja

03.11.2022.

12:22

Autor: Stana Živkušić/V.K./Dnevnik/HRT

Otočna Liga protiv rata

Otočna Liga protiv rata

Foto: HTV / HRT

Liga protiv raka Korčula-Lastovo-Pelješac-Mljet slavi 20 godina postojanja. Nekoliko tisuća članova i volontera Udruge na različite načine pomaže oboljelima i njihovim obiteljima u borbi s tom opakom bolešću. Među ostalim i financijski pa su tako u 20 godina za tamošnje domove zdravlja nabavili medicinsku opremu i uređaje vrijedne više od 5 milijuna kuna.

Dvadeset godina ljubavi prema čovjeku. Najbolji opis humanitarne organizacije "Liga protiv raka Korčula, Pelješac, Lastovo, Mljet". Oko 5000 članova, 300 aktivista i neiscrpno vrelo dobrote.

- Liga smo svi mi. I Liga je ponosna da je u ovoj sredini uspjela organizirati jedna udruga preko 31 tisuću specijalističkih pregleda na ovim otocima, na Pelješcu, da je uspjela kupiti preko 5 i pol milijuna opreme za domove zdravlja te dubrovačku i splitsku bolnicu, istaknuo je Niko Violić, predsjednik Udruge.

Od pet i pol milijuna kuna skupljenih za opremu, za samo jedan mamograf u korčulanskom Domu zdravlja potrošen je milijun i pol. Mala cijena za spašen život i zahvalnost koju dobiju 

- Ja mogu u godinu dana napraviti 4-5 puta kolače, mogu odraditi par sati nekog rada, ali nije to žrtva. Ti to radiš da bi spasio jedan ljudski život, da pomogneš čovjeku, naglasila je Tihana Žarka Antičević, aktivistica Udruge Liga protiv raka Korčula-Pelješac-Lastovo-Mljet. 

- Poslije moje bolesti, poslije karcinoma koje sam riješio u Zagrebu, Liga mi je pomogla u svakom pogledu. Ja sam Ligi zahvalan, govori Ivo Mrgudić iz Orebića. 

A pomažu komu treba, oboljelima i njihovim obiteljima. Prodaju rukotvorine i kolače, rade pršurate i prikle. Uz samo malo dobre volje, učinili su jako puno.

- Opremili smo gastroenterološku ambulantu u Veloj Luci, kupili smo pokretni ultrazvuk, dovodimo specijaliste da vrše preventivne preglede što je jako važno jer smo daleko od bolnice i od gradova. Usadili smo ljudima da je prevencija jako važna, rekla je Marija Šundrica, voditeljica ogranka na Pelješcu . 

Iako su dva desetljeća dobrih djela iza njih, oni ne odustaju 

- Dok god moje srce bude kucalo, dok god moj razum bude normalan, ja ću za ovu Ligu raditi, zaključila je Antičević. 

Jer njihov rad spašava živote i nema cijenu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!