20:15 / 11.01.2020.

Autor: HRT

Otok Premuda već mjesec dana bez struje

-

-

Foto: - / -

Svakodnevna uključivanja i isključivanja škode kućanskim aparatima, koji se češće kvare, a servisera na otoku nema.
Već drugi put u posljednjih godinu i pol najudaljeniji otok zadarskog arhipelaga, Premuda, ostao je bez struje. Opskrba je prekinuta prije gotovo mjesec dana. Danju se otok strujom napaja iz agregata, a noću je, u pravom smislu riječi - mrkli mrak.

Otkako je oštećen podmorski kabel, na Premudi danju struju imaju zahvaljujući agregatu, noću vlada potpuni mrak.

- Doslovce kao u grobu - žale se mještani.

U kontejneru nalazi se agregat koji otok Premudu opskrbljuje strujom od sedam ujutro do ponoći. U dvadesetiprvom stoljeću, od ponoći do jutra ovdje se već dvadeset dana živi bez struje.

Svakodnevna uključivanja i isključivanja škode kućanskim aparatima, koji se češće kvare, a servisera na otoku nema. Nakon prijave kvara na kabelu, na dolazak agregata čekalo se tri dana.

Ipak, najveći je problem dotrajali podmorski električni kabel, položen prije pedeset godina.

- Inzistiramo da se pod hitno promijeni, jer je to jedino rješenje, a i ekonomski je to isplativije, dugoročno gledano, jer ovaj agregat iza nas troši četristo litara goriva dnevno, računajte koliko će on goriva potrošiti - napominje Leon Smirčić.

U međuvremenu čekaju krpanje kabela, koje će odraditi, doznajemo, privatna tvrtka. Jedini su koji se bave ovim poslom pa se očito nemaju razloga jako žuriti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!