09:45 / 18.01.2021.

Autor: HRT/Hina

Otpis računa za potresom stradalo područje

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vlada je na sjednici odlučila kućanstva na potresom stradalom području osloboditi plaćanja struje i grijanja za siječanj, veljaču i ožujak, kao i plaćanja HRT pretplate.
Vlada je na sjednici odlučila kućanstva na potresom stradalom području osloboditi plaćanja struje i grijanja za siječanj, veljaču i ožujak, kao i plaćanja HRT pretplate.

Premijer Andrej Plenković osvrnuo se i na trenutno stanje epidemije koronavirusom rekavši kako imamo ohrabrujući silazni trend. ➡️ Sisačka gradonačelnica nezadovoljna modelom obnove
➡️ Potres - najnovije informacije  Dodao je kako je dobro da nam je tjedni prosjek pao na razinu od sredine listopada, te da je broj preminulih u padu, a broj osoba na respiratoru i broj hospitaliziranih je prepolovljen u odnosu na vrhunac epidemije od prije mjesec dana. 

- To su dobri pokazatelji. Mjere koje smo uveli i odgovorno ponašanje građana doveli su da smo preokrenuli trendove i to treba nastaviti, rekao je premijer. Istaknuo je da smo to uspjeli bez policijskog sata i lockdowna, te ukoliko ovako nastavimo moći ćemo promišljati, sukladno procjeni situacije, i o postupnom popuštanju mjera.

Naglasio je da nastavljaju s kampanjom cijepljenja.

- Do sada je cijepljeno 46.000 osoba. Danas su stigle nove doze Pfizer/BioNTech cjepiva, a očekujemo i odobrenje AstraZenece-Oxford cjepiva, što bi nam omogućilo da tijekom proljeća procijepimo one najugroženije, rekao je premijer. 

Ministar Tomo Medved rekao je da su od 14.-17. siječnja redovito održavane sjednice stožera, a održan je tematski sastanak s predstavnicima ministarstva financija s predstavnicima jedinica lokalne i regionalne samouprave.

Istaknuo je i da su lokalni stožeri proslijedili su 2.500 zahtjeva za privremeni smještaj od kojih je 777 prioritetnih.

Dodao je i su od prošlog tjedna pojačani timovi za stavljanje u funkciju kontejnera i kućica te da ih je do sada postavljeno 507.

Istaknuo je kako su na Stožeru donijeli zaključak o nabavi materijala za uspostavu kontejnerskog naselja na lokaciji Staro Sajmište u Petrinji, a dodatno su mobilizirali jednu tvrtku radi postavljanja šatora za građane i volontere na lokaciji Sportsko-rekreativni centar Banovac u Glini.
Donesen je i zaključak o mobilizaciji više pravnih osoba za prijevoz privremenih stambenih jedinica iz baze u Lekeniku, te zaključak o mobilizaciji jedne pravne osobe za angažiranje kranske dizalice i dvije dizalice s kamionom za sanaciju dimnjaka i krovova na području Siska.

Izvijestio je kako su s jedinicama lokalne samouprave usuglasili da će one dostavljati svoje potrebe za hranom te prihvat i određivanje punktova, kao i definiranje osoba za daljnju distribuciju hrane.

S današnjim danom 2045 osoba nakon potresa privremeno boravište prijavile su van Sisačko-moslavačke županije, rekao je ministar Medved. 

- Hrv centar za potresno inženjerstvo od zadnje sjednice Vlade zaprimljeno je 5.328 zahtjeva za prijavu štete, a pregledano je 3.258 objekata. Sve ukupno do sada je prijavljeno 46.902 prijave šteta, a pregledano je 21.628 objekata. U kategoriji s crvenom naljepnicom je 2.639 objekata, sa žutom 4.422, a zelenom 12.609 objekata, rekao je Medved.

Također je najavio kako im slijedi intenziviranje svih aktivnosti i koordinacije s lokalnom samoupravom vezanim za organizaciju prehrane i postavljanje privremenih smještajnih kapaciteta te njihovo spajanje na vodovod i elektroenergetsku mrežu.

Besplatna struja i grijanje za kućanstva na potresom stradalom području

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić rekao je da se zadužuje Hrvatska elektroprivreda d.d. da u svrhu sanacije šteta potresom pogođenog područja u Sisačko-moslavačkoj županiji, Zagrebačkoj i Karlovačkoj županiji, da se krajnim kupcima kategorije kućanstvo koje su pretrpjele štete otpiše sva potraživanja uz isporučenu energiju za razdoblje siječanj, veljača i ožujak 2021.

Za krajnje kupce iz kategorije kućanstva, čiji su objekti pretrpjeli štetu, a čiji opskrbljivač nije HEP već netko drugi, neće se naplatiti naknada za distribuciju i prijenos električne energije, rekao je Ćorić.

Izvijestio je i kako će se za potresom oštećene objekte otpisati i potraživanja vezana za premještanje priključaka na elektroenergetsku mrežu na privremeni zamjenski objekt, uključujući i izgradnju novog priključka na istoj lokaciji, te kasnije premještanje priključka za potrebe napajanja novog odnosno obnovljenog objekta.

HEP će kroz svoja povezana društva krajnje kupce iz kategorije kućanstvo, čiji su objekti također pretrpjeli štetu, a koji kupuju plin i toplinsku energiju od povezanih društava HEP-a otpisati potraživanja u iznosu jedinstvenih računa za siječanj, veljaču i ožujak, rekao je Ćorić.

Stradala kućanstva u potresu oslobođena plaćanja HRT pristojbe

Ministrica Nina Obuljen Koržinek izvijestila je da se zadužuje Hrvatska radiotelevizija da se u svrhu pomoći na potresom pogođenom području oslobode obveznici plaćanja radiotelevizijske pristojbe i to oni čiji su objekti stradali u potresu. Istaknula je da se to predlaže na tri mjeseca, s mogućnošću produljenja.

Za sanaciju šteta na županijskim i lokalnim cestama interventnih 25 milijuna kuna

Vlada je odlučila i interventnih 25 milijuna kuna izdvojiti za sanaciju šteta na županijskim i lokalnim cestama u iznosu od 25 milijuna kuna, a što će osigurati Hrvatske ceste.

Prve procjene šteta na mreži državnih, županijskih i lokalnih cesta na području Sisačko-moslavačke županije utvrđene su u iznosu od 57 milijuna kuna (bez PDV-a), rekao je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković

Odlukom će se, kako je pojasnio,  sanirati šteta na 11 županijskih cesta duljine oštećenja 7,5 kilometara procijenjene vrijednosti 4,1 milijuna kuna bez PDV-a, 11 lokalnih cesta duljine oštećenja 19,8 km, procijenjene vrijednosti 8,65 milijuna kuna bez PDV-a kao i pet mostova procijenjene vrijednosti oštećenja od oko tri milijuna kuna.

Potres je aktivirao i pet klizišta i jedan odron čija je procijenjena vrijednost sanacije 3,1 milijun kuna. Procijenjeni trošak projektiranja klizišta i mostova je je 1,5 milijuna kuna.

Za nabavu stočne hrane 1,5 milijuna kuna

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković, obrazlažući  prijedlog odluke o davanju suglasnosti Ministarstvu poljoprivrede za poduzimanje izvanredne mjere pomoći za ublažavanje posljedica šteta od potresa nastalih na području pogođenih županija i to putem nabave stočne hrane, rekla je da će se osigurati nesmetana hranidba stoke  s ciljem osiguranja nastavka stočarske proizvodnje.

Ministarstvo poljoprivrede će sredstva za provedbu odluke, istaknula je,  koristiti za potrebe opskrbe stočnom hranom sukladno potrebama koje će utvrditi stručne službe Ministarstva poljoprivrede.

Najveći problem, otkrila je, zasad predstavlja nedostatak koncentratnih krmiva i krmnih smjesa. Za 30  dana predviđa se tako nabavka 621.500 kilograma koncentrirane hrane pri čemu se namjerava pomoći ishrani 1.800 goveda, 3.500 svinja, tisuću kopitara, oko 500-njak ovaca i koza i 10.000 peradi u razdoblju od najmanje 30 dana. To će stajati 1,5 milijuna kuna, što je  osiguralo njezino ministarstvo.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!