11:32 / 07.09.2020.

Autor: Gordan Žvanović, Jelena Perleta/Podnevni dnevnik/Vijesti/HRT

Otvoren 5. Zagreb Security Forum - Banožić o hibridnim prijetnjama

-

-

Foto: - / -

Kako učiniti društvo i infrastrukturu otpornima - tema je foruma na kojem sudjeluju stručnjaci iz cijeloga svijeta.
Otvoren je Peti međunarodni Zagrebački sigurnosni forum pod nazivom Hibridne prijetnje i ratovi u 21. stoljeću - kako učiniti društvo i infrastrukturu otpornima. Uživo i videovezom sudjeluju stručnjaci iz cijeloga svijeta.

Hrvatski ministar obrane Mario Banožić istaknuo je da Hrvatska želi aktivno pridonositi ukupnoj sigurnosti Europske unije i NATO-a. Osvrnuo se i na hibridne prijetnje.

- Sama ta globalna pristupačnost koju dobivamo kroz internet, društvene mreže i online servise stvara brzinu podataka u kojoj je nemoguće institucijama i službama tako brzo odreagirati na problem. Ali vjerujem da će u drugoj fazi, kad se institucije, odnosno službe, pripreme na ovakvo nešto biti te preko kojih će se educirati i građani ne bi li prepoznali što je istina, a što nije i tako se zaštitili, rekao je Banožić.

- Dame i gospodo, jači smo kada radimo zajedno! Naša demokracija suočava se s mnogim prijetnjama na nekoliko razina i moramo odgovoriti. Zajedno i koordinirano, moramo udružiti svoje informacije i resurse - izjavila je Dubravka Šuica, potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju.

- Ova kriza s pandemijom pokazuje da se razmjenom znanja i ozbiljnim pristupom, boreći se istovremeno i protiv brojnih dezinformacija koje se nalaze u javnosti, možemo i trebamo boriti protiv svih negativnosti koje pokušavaju spriječiti razvoj društva - poručio je Gordan Akrap, predsjednik Instituta za istraživanje hibridnih sukoba.

Ministar Banožić istaknuo je da RH želi uspostavom i kontinuiranim razvitkom sustava domovinske sigurnosti aktivno pridonositi ukupnoj sigurnosti Europske unije i NATO-a.

Podsjetio je na Domovinski rat i borbu za hrvatsku samostalnost i slobodu istaknuvši kako danas, za razliku od 1991., imamo dobro opremljenu i obučenu oružanu silu.

- Republika Hrvatska vrlo dobro razumije važnost sigurnosti. Uspostavom i kontinuiranim razvitkom sustava domovinske sigurnosti želi to razumijevanje pretočiti u praksu jačanja otpornosti cjelokupnog društva i države te tako aktivno doprinositi ukupnoj sigurnosti Europske unije i NATO-a, zaključio je Banožić.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!