12:07 / 29.06.2021.

Autor: T.V./HRT

Otvoren Centar digitalne pismenosti slijepih i slabovidnih

Centar digitalne pismenosti slijepih i slabovidnih

Centar digitalne pismenosti slijepih i slabovidnih

Foto: HTV / HRT

U Zagrebu je otvoren Centar digitalne pismenosti slijepih i slabovidnih vrijedan 165 tisuća kuna. Više od 1500 članova Udruge slijepih Zagreb imat će priliku educirati se i raditi na računalima potpuno prilagođenima njihovim potrebama.

Digitalna pismenost ima veliku ulogu u obrazovanju i poticanju zapošljavanja slijepih i slabovidnih te olakšava pristup javnim uslugama.

- Ovaj centar, prvi u Hrvatskoj ima zadatak poslati jasnu poruku svima onima koji još nemaju web-stranice prilagođene prema VCAG standardu, što je smjer europske direktive i zakona koji je već stupio na snagu, da to učine. Slijepe i slabovidne osobe živjet će i dalje u tmini, informatičkoj tmini, ako se to ne učini, rekao je Danijel Koletić, volonter u Udruzi slijepih Zagreb.

Predsjednik Udruge slijepih Zagreb Branimir Šutalo kazao je da bi taj centar trebao poslužiti kao primjer dobre prakse ostalim udrugama slijepih i slabovidnih. Istaknuo je kako je, uz opismenjavanje brajevim pismom, moderno doba pred zajednicu slijepih i slabovidnih digitalnu pismenost postavilo kao temeljni preduvjet samostalnosti i potpunog uključivanja u život šire zajednice.

- Naša zajednica se susreće s ozbiljnim financijskim izazovom jer nužna informatička oprema košta do 25 000 kuna po korisniku. Zbog toga se posebno želimo zahvaliti sponzorima, HEP grupi i dm-u Hrvatska, zahvaljujući kojima je opremljen naš novi informatički centar, rekao je Šutalo.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!