16:24 / 23.02.2021.

Autor: Jelena Tomac/Regionalni dnevnik/M.M./HRT

Otvoren centar za podršku beskućnicima

Centar za podršku beskućnicima

Centar za podršku beskućnicima

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U Rijeci je otvoren Centar za podršku beskućnicima. Riječ je o novom prostoru gdje će korisnici gradskog nužnog smještaja i beskućnici moći dobiti pomoć pri ostvarivanju socijalnih prava, pronalasku zaposlenja te psihosocijalnu podršku.

Centar za podršku beskućnicima otvoren je u renoviranom prostoru postojećeg nužnog smještaja Grada Rijeke. Prostor od 32m2 opremljen je računalima i drugom opremom, a u njemu će se provoditi edukacijske radionice, predavanja i druge aktivnosti koje su usmjerene boljoj društvenoj i socijalnoj integraciji ove ugrožene skupine građana.

Konkretno, Centar će korisnicima omogućiti lakši pristup socijalnim uslugama, pružanje psihosocijalne podrške, lakše snalaženje na tržištu rada i među propisima koji reguliraju njihova razna prava i obveze.

- Jako je važno jer se radi o ljudima koji su socijalno prilično izolirani. On ne zna kome se treba obratiti za neku pomoć, treba napisat neku zamolbu, dopis, obratiti se nekome, ljudi neznaju, nemaju znanja, nemaju računalo, nemaju printer, rekao je Dean Travica, voditelj Prihvatilišta za beskućnike Oaza.

U svemu tome sada će im pomagati stručni tim, koji će im ovdje biti na raspolaganju nekoliko puta tjedno. Sve to u sklopu projekta Novi put, za koji je iz europskih fondova povučeno gotovo milijun i pol kuna.

- Ideja projekta je da beskućnicima pruži mogućnost uključivanja u društvo kroz njihovu socijalizaciju, rekao je Vojko Obersnel, riječki gradonačelnik.

Važno je da čovjek nauči kako izać iz kruga beskućništva zajedno sa svima nama profesionalcima, rekla je Maja Pudić, voditeljica projekta Novi put, Odjel za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke.

A s time iskustva imaju i u prihvatilištu Ruže svetog Franje. Kroz njihove programe prošlo je oko 600 beskućnika. Njih oko 70 posto uspješno je resocijalizirano.

Novi Centar, nadaju se, služit će upravo tome da takvih priča bude što više.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!