Otvoren je zagrebačko-skopski kolegij na temu Moderne tehnologije i pravo

05.12.2022.

13:18

Autor: Vijesti/HRT/R.S.

Rasprava o pravnim temama

Rasprava o pravnim temama

Foto: Robert Anic / PIXSELL

U Društvu sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika otvoren je zagrebačko-skopski kolegij, dvodnevni znanstveni skup na temu "Moderne tehnologije i pravo". Organizatori su zagrebački i skopski pravni fakulteti, a hrvatski i makedonski pravni stručnjaci raspravljat će o brojnim pravnim temama, digitalizaciji sudstva. 

Ovaj susret iskoristit će se i za razmjenu informacija i savjeta koji bi Republici Sjevernoj Makedoniji mogli pomoći u pretpristupnim pregovorima za pristupanje EU-u. 


Na znanstvenom skupu sudjelovali su Nikola Tupančeski, ministar pravosuđa Republike Sjeverne Makedonije i prof. dr. sc. Ivan Koprić, dekan Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.


- Otvorili smo i pitanja digitalizacije sudstava, kao i sigurnosne provjere sudaca, to su u Sjevernoj Makedoniji još uvijek samo prijedlozi, ali iskustva iz hrvatskog pravosuđa bit će nam od velike pomoći, za HRT Vijesti rekao je Tupančeski.


- Europeizacija i skreaning i ono što slijedi iza toga, pregovori o pridruživanju Sjeverne Makedonije EU, nadam se da će taj proces ići brzo i koliko je moguće, ne sasvim bezbolno, ali sa što manje bolova, problema, zapreka. Mi ćemo i kao fakultet, a ministar se slaže i kao zemlja, pružit svu moguću tehničku, stručnu, profesionalnu pomoć Sjevernoj Makedoniji, kazao je Koprić.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!