08:48 / 23.02.2018.

Autor: HRT

Otvoren laboratorij dječje onkologije bolnice u Klaićevoj

Foto: Martina Popovcic/PIXSELL

Foto: Martina Popovcic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Novac se prikupljao u sklopu humanitarnog projekta HRT-a i udruge Phoenix - "Uz nas niste sami". U toj humanitarnoj akciji prikupljeno je gotovo milijun kuna.
U sklopu Zavoda za dječju onkologiju i hematologiju Klinike za dječje bolesti Zagreb danas je otvoren prvi laboratorij u Hrvatskoj koji će omogućiti praćenje liječenja djece oboljele od akutne limfoblastične leukemije, najučestalije zloćudne bolesti u dječjoj dobi.

Nova laboratorijska oprema nabavljena je zahvaljujući humanitarnoj akciji "Vjeruj u ljubav" u kojoj je u samo mjesec dana prikupljeno više od milijun kuna, istaknuto je na Dječjoj onkologiji Klinike za dječje bolesti, gdje je svečano otvoren visokospecijalizirani dijagnostički laboratorij.  

Na taj način povećava se kvaliteta liječenja djece s akutnim limfoblastičnim leukemijama u cijeloj Hrvatskoj jer će se uzorci krvi iz svih regionalnih centara gdje se liječe ta djeca moći slati i analizirati na jednom mjestu, a rezultati će se na vrijeme dostavljati nadležnim liječnicima.

Novac za laboratorij prikupljao se u sklopu humanitarnog projekta HRT-a i Udruge za pomoć oboljelima od malignih bolesti Phoenix - "Uz nas niste sami". Obilježena je velikim humanitarnim koncertom "Vjeruj u ljubav", na kojem su nastupili mnogi hrvatski glazbenici.

Na račun bolnice uplaćeno je 1.016.313 kuna sredstava prikupljenih pozivima građana ili uplatama donatora. Tim sredstvima kupljen je osnovni uređaj VersaMax, čitač mikrotitarskih pločica širokog raspona valnih duljina, zahvaljujući kojem će se moći u realnom vremenu odrediti aktivnost lijeka L asparaginaze i time pravodobno usmjeriti daljnji tijek liječenja.

Do sada u Hrvatskoj, kao i u susjednim državama, nije postojao specijalizirani laboratorij koji bi mogao provoditi takvu dijagnostiku.

Tako formiran visoko specijalizirani dijagnostički laboratorij u sklopu Zavoda za onkologiju i hematologiju dobra je baza i za uvođenje drugih visoko specijaliziranih dijagnostičkih pretraga bitnih za najnovije načine liječenja djece onkoloških bolesnika, poručuju iz Klinike za dječje bolesti.

Dio sredstava namijenjen je i za kupnju neophodne popratne laboratorijske opreme i pribora, potrebnih kemikalija, kao i nužnog laboratorijskog namještaja te za obnovu Mikrobiološkog laboratorija Klinike za dječje bolesti Zagreb.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!