11:43 / 18.02.2020.

Autor: Studio 4/HRT/I.Z.

Otvoren natječaj za zakup poslovnih prostora u vlasništvu RH

-

-

Foto: - / -

Natječaj traje do 25 veljače. Veličina poslovnih prostora je od 15 do 18 kvadrata. Odaziv zainteresiranih je velik.
Država je oglasila davanje u zakup poslovnih prostora u vlasništvu Republike Hrvatske. Radi se o dvadeset lokacija u pet hrvatskih gradova, Zagrebu, Karlovcu, Vinkovcima, Vojniću i Osijeku. Država će, iznajmi li sve ove prostore, mjesečno dobivati najmanje 43 tisuće kuna.

O tome smo razgovarali sa Željkom Franić, voditeljicom odnosa s javnošću državnih nekretnina. Kazala je da su lokacije koje se daju u zakup atraktivne s obzirom da se nalaze u samim središtima gradova. Početne cijene kreću se od 500 do 10 tisuća kuna, a ugovori o zakupu potpisivat će se na 10 godina. Najam dobiva onaj koji ponudi najveći iznos, a poslovni prostor iznamljuje se u viđenom stanju.

Veličina poslovnih prostora koji su oglašeni u natječu je od 12 do 180 kvadrata, dodala je.Franić je naglasila da su poslovni prostori namijenjeni svim djelatnostima jer država neograničava djelatnost koja se može obavljati u nekom poslovnom prostoru međutim djelatnosti su propisane od jedinica lokalne samouprave. Ističe da natječaj traje do 25 veljače do 12 sati. Franić dodaje da je odaziv na natječaj velik.

- Uspješnost natječaja državnih nekretnina veća je od 70%, a na posljednjem natječaju uspješnost je bila i veća od 80%, dodala je Franić. Kazala je da se kriteriji određuju prema cijenama jedinicama lokalne samouprave, odnosno postoji odluka po kojoj se definiraju početne cijene koje su niže od privatnih cijena.

Predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama HGK Dubravko Ranilović u Studiju 4 govorio je također o toj temi.

Istaknuo je da je interes za zakup velik, a pogotovo u gradovima na atraktivnim lokacijama kao u Zagrebu.

Ranilović naglašava da su natječaji vrlo transparentni, a cijeli razgovor pogledajte u videu.   

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!