11:57 / 06.04.2022.

Autor: Hina/HRT

Otvoren obnovljeni operacijski blok u dječjoj bolnici u Klaićevoj

Otvoren obnovljeni operacijski blok u Dječjoj bolnici u Klaićevoj

Otvoren obnovljeni operacijski blok u Dječjoj bolnici u Klaićevoj

Foto: HTV / IMS

Ministar zdravstva Vili Beroš otvorio je u srijedu preuređeni operacijski blok u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj ulici, istaknuvši da je to prvi obnovljeni bolnički prostor u Zagrebu nakon potresa, u čije je uređenje uloženo 26,2 milijuna kuna. Ministar zdravstva tom je prilikom razgovarao s novinarima.

- Obnova u potresu oštećenog dijela bolnice u Klaićevoj pokazuje jasnu strategiju Vlade i Ministarstva zdravstva za oporavak zdravstvenih kapaciteta, poručio je ministar na otvorenju novog bloka u dječjoj bolnici.

Operacijski blok, ukupne vrijednosti 26,2 milijuna kuna, potpuno je obnovljen zahvaljujući sredstvima iz Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija od 2014. do 2020." te intervenciji Ministarstva zdravstva, koje je preraspodjelom sredstava u proteklom dvogodišnjem razdoblju osiguralo 10,6 milijuna kuna za građevinske radove i operacijske dvorane oštećene u potresu.

U novom su bloku dvije potpuno opremljene operacijske dvorane, a ministar je poručio da je "u fokus dodatno stavljena učinkovitost i izvrsnost Klaićeve bolnice, kao i unapređenje kvalitete bolničke skrbi za djecu s područja Zagreba i okolice, ali i cijele Hrvatske".

- Nove dvorane opremljene su najsuvremenijom opremom prilagođenom potrebama i zahtjevima dječje dobi te su integrirane u postojeći operacijski trakt, izjavio je ravnatelj bolnice Goran Roić.

Paralelan rad na drugim strateškim projektima - Nacionalna dječja bolnica, Imunološki...

- Puštanje u rad novih dvorana i osposobljavanje smještajnih kapaciteta dječje bolnice u Klaićevoj prvi je značajan iskorak u oporavku zdravstvenih kapaciteta Zagreba nakon potresa, dodao je ravnatelj.

Proširenje i opremanje operacijskog bloka u Klaićevoj dodatno će poboljšati ishode liječenja djece i uvjete rada bolničkog osoblja te umanjiti broj dana hospitalizacije, a ministar najavljuje i druge slične projekte u zagrebačkom zdravstvenom sustavu.

- Uz Kliniku za dječje bolesti paralelno razvijamo druge strateške projekte, poput Nacionalne dječje bolnice Blato, Imunološkog zavoda, Helikopterske hitne medicinske pomoći, te nam predstoje najavljeni reformski koraci kojima vraćamo pacijenta u samo središte zdravstvenog sustava, poručio je Beroš.

Vezano uz sanaciju posljedica zagrebačkog potresa, na temelju javnog poziva Ministarstva zdravstva za dodjelu nepovratnih sredstava dosad su sklopljeni ugovori sa 60 prijavitelja čiji su osnivači država ili Grad Zagreb, ukupne vrijednosti 2,3 milijarde kuna, od čega 850 milijuna kuna dolazi iz EU-ova Fonda solidarnosti, a 1,45 milijardi kuna iz ostalih izvora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!