Otvoren sajam turizma "Place 2 Go"

25.03.2023.

07:05

Autor: Dinko Kreštalica/Dnevnik/HRT/A.S.

Place 2 Go

Place 2 Go

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U Zagrebu je otvoren jedan od vodećih sajmova turizma u Hrvatskoj "Place 2 Go". Publici se predstavlja više od 200 izlagača iz 17 zemalja. Tijekom naredna 2 dana, na sajmu će uživati brojni ljubitelji putovanja, a na njemu će moći upoznati običaje, okuse i kulturu kakve buduće destinacije. 

U ovu turističku godinu ulazimo s velikim očekivanjima. Šengenski prostor plus je za turistička kretanja, gostima smo dostupniji i otvoreniji.   

- Spram 2019. godine koja je bila ključna turistička godina za cijelu Republiku Hrvatsku mi bilježimo porast broja noćenja za 33 posto, a broj dolazaka za 27 posto što znači da gosti dolaze, ovdje borave i noće, rekla je Ivana Alilović, direktorica TZ-a Zagrebačke županije.

- Turizam je taj prvi koji ruši sve te barijere koliko god nas političari gurali 2 koraka u nazad, mi smo tu da idemo 3 naprijed. Prema tome mislim da to i statistički podaci pokazuju sve više je mladih u Beogradu, sve je više ljudi koji dolaze na Jadran u Hrvatsku, izjavio je Đorđe Mihajlović, predsjednik Udruženja turističkih novinara Srbije. 

Važna suradnja s lokalnom zajednicom

Treba težiti visokim standardima i održivosti destinacije, a to je jedino moguće u suradnji s lokalnom zajednicom. Dobar primjer su vinari s Plešivice i njihovi vrhunski pjenušci. Gosti među ovim perlama traže svježe i orašaste arome, cvjetne mirise, dobru energiju koja podiže raspoloženje.

- Plešivica kao najmanja vinska regija u Republici Hrvatskoj na tako malen broj proizvođača nudi zaista visoko kvalitetne proizvode i nudi osobni identitet svakog vinara, ali ukupno i cijelog terena Plešivice, kazala je Lucija Šember, vinarka. 

Upravo su oni ti koji su dio plana novog brendiranja Hrvatske kao destinacije, jer cilj je privlačenje gostiju koji nisu vezani samo za ljeto nego žele dolaziti tijekom cijele godine.

- Imamo jako puno vinara, imamo fantastične vinske ceste, imamo sjajnu gastro ponudu. Sve to zajedno treba povezati, ako ti gosti budu zadovoljni, ako to njima bude jedno fantastično iskustvo, ako budu impresionirani vratit će se, rekla je Dijana Grgić, urednica časopisa o vinima.

Ono što gosti traže jest zeleno, održivo, autentično i drugačije- baš kao ovaj sajam. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!