09:56 / 10.12.2020.

Autor: HRT/Hina

Otvoren Spomenik domovini vrijedan 35 mil. kn

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Na svečanosti otvorenja bili su predstavnici drzavnih vlasti, te drugi visoki uzvanici.
Spomenik domovini otvoren je u četvrtak na Trgu Stjepana Radića na 21. obljetnicu smrti prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana uz nazočnost predstavnika državnih vlasti i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Spomenik je vrijedan gotovo 35 milijuna kuna i smješten je nasuprot kipu prvoga hrvatskog predsjednika.

➡️ Kamen temeljac za Spomenik domovini 

- Ovaj spomenik koji će služiti kao mjesto za odavanje počasti hrvatskoj domovini, zajedno sa spomenikom prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, predstavlja novu vizuru središta Zagreba te jednu prostornu cjelinu kojom slavimo slobodu i neovisnu hrvatsku državu, rekao je Bandić.

- Neka kroz zid boli preobražen u zid svjetla, u Svjetlovid, vide našu otvorenost za zajedništvo i našu odlučnost da se zalažemo za istinske vrjednote, znajući, dakle, odakle dolazimo i kamo idemo, rekao je kardinal Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup.


Autor Spomenika domovini je Nenad Fabijanić. On je dobio prvu nagradu na natječaju koji su raspisali Grad Zagreb i Udruženje hrvatskih arhitekata.

Prvi natječaj je poništen jer je Fabijanić rekao kako se "Spomenik domovini ne može napraviti za 21 milijun kuna, pa je postupak javne nabave poništen s obzirom na analizu troškovnika radova sudskog vještaka". Naime, na natječaj je stigla samo jedna ponuda ponuditelja Tigra i Vodotehnika, koje su navele cijenu od 27,4 milijuna kuna (bez PDV-a), što je za gotovo šest milijuna kuna više od procjene Grada.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!