18:39 / 25.05.2020.

Autor: Šarić/I.B./HRT

Otvoren ured za pomoć oko prijavljivanja za financiranje najamnine

-

-

Foto: - / -

U prikupljanju dokumentacije i predaji zahtjeva građanima će pomagati službenici Ministarstva državne imovine i volonteri Ekonomske i Pravne klinike.
U Studentskom domu "Cvjetno naselje" otvoren je ured u kojem će građani čiji su domovi oštećeni u potresu, moći dobiti informacije vezane uz prijavu na javni poziv za financiranje najamnine za zamjenski stan. U prikupljanju dokumentacije i predaji zahtjeva pomagat će im službenici Ministarstva državne imovine i volonteri Ekonomske i Pravne klinike.

U svoj stan u Haulikovu gospođa Savka ne očekuje da će se skoro, ako i ikad vratiti. Za sebe i svog bolesnog supruga pokušava osigurati krov nad glavom, barem privremeni.

- Šta da pokušam? Kome god se obratite: budemo vas riješili, budemo vas riješili.. Danas je Maras bio tu - budemo vas riješili, Bandić je bio tu - budemo vas riješili. Plenković je bio tu.. kad, alo?, pita Savka Štorek.

U prikupljanju dokumetacije i prijavi na javni poziv za financiranje najamnine, građani će od danas imati pomoć.

- Saslušali smo ljude i njihove probleme koje vide pri prijavi na ovaj javni poziv. U toj prijavi prvenstveno je bilo da se organizira jedno mjesto susreta ovdje u Cvjetnom da imaju što manje problema prilikom prikupljanja papira, ističe ministar državne imovine Mario Banožić.

- Sada je već ovdje preko 10 djelatnika ministarstva državne imovine. Od raznih struka od pravnika, ekonomista, tehničkog osoblja. Vidite da su kompjuteri ovdje prispojeni. Ne treba se nigdje ići dalje, naglašava državni tajnik Ministarstva državne imovine Krunoslav Katičić.

Zbog neizvjesne budućnost stanovnici studenskog doma na Cvjetnom sve su nestrpljiviji. O svojim problemima jutros su se požalili i predsjedniku zagrebačkog SDP-a, Gordanu Marasu.

Maras u otvorenom pismu traži od premijera Plenkovića da se hitno promijeni odluka o financiranju najamnine stradalima u potresu.

- Na način da država prvo puni stanove, odnosno da ponudi ljudima stanove tj. da grad ponudi stanove u svojem vlasništvu, a nakon toga da i ovi koji su u žutim oznakama tj. naljepnicama na kućama da se uvrste u ovu odluku, rekao je predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras.

Ministar Banožić na prozivke poručuje da se tu radi o Marasovoj "borbi s vlastitim demonima" koji su označili njegov politički život.

- Osim nemara, neznanja, nepotizma imamo i škrtost. Ovo je jedan pamflet, ovaj tekst koji je on objavio je jedan oblik štita koji on sad pokušava zauzeti u svom dosadašnjem političkom životu za koji su građani ocijenili da je sve to jedno veliko ništa, smatra.

Za one koji ne zadovoljavaju kriterije za dobivanje privremenog smještaja, bilo države ili grada Zagreba, traži se rješenje.

- Da vidimo na koji je način uopće moguće izvršiti reviziju nekretnina koje možda i zahtijevaju da budu crvena oznaka kako bi tada ljudi odgovarali ovom javnom pozivu, smatra Banožić.

- Kada je u pitanju sustav socijalne skrbi jedan od osnovnih kriterija za pronalazak stambenog stana i adekvatnog smještaja bit će ispunjavanje osnovnih kriterija propisanih sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi, rekla je ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković.

Ako ni to ne bude bilo dovoljno, napravit će se novi javni poziv.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!