Otvoren Vukovarski vodotoranj

30.10.2020.

12:30

Autor: Zrinka Perić, Ines Milanković/Dnevnik/IMS/P.F./B.A./HRT/Hina

default error photo
Nakon više od tri godine intenzivnih radova danas je svečano otvoren Vukovarski vodotoranj - simbol hrvatskog zajedništva i otpora.
Nakon više od tri godine intenzivnih radova danas je svečano otvoren Vukovarski vodotoranj - simbol hrvatskog zajedništva i otpora. Zbog epidemioloških mjera na svečanosti otvorenja nema građana. Unatoč tomu, Vukovar je pripremio bogat program.
➡️ VIDEO: Šetnja vukovarskim Vodotornjem

Na svečanosti otvorenja nisu održani govori, a nastupili su brojni estradni umjetnici među kojima Vladimir Košić-Zec, Najbolji hrvatski tamburaši, Ivana i Marija Husar, Jacques Houdek i drugi. Program je okončan velikim vatrometom:

Kako je javila naša novinarka Zrinka Perić, Vukovarci su obnovu jedva dočekali jer za njih je to simbol pobjede i novoga života. Svjetlo vodotornja obasjalo je večeras Vukovar, a njegovu unutrašnjost i cijeli kompleks ispunili su zvuci domoljubnih pjesma brojnih hrvatskih izvođača.

Vijori se na vrhu i zastava koju su podignule obitelji hrvatskih branitelja koje su ratne 1991. pod kišom granata u inat neprijatelju svaku noć dizali hrvatski stijeg.

U obnovu, koju su financirali Vlada, građani, tvrtke, kao i Hrvati iz dijaspore, uloženo je 46 milijuna kuna, od kojih su 39 milijuna kuna donacije oko 7.000 donatora iz Hrvatske i svijeta. Svaki ožiljak ostao je netaknut kao trajni spomenik na stradavanje, ali i herojsku obranu grada.

Branitelji Hrvoje Džalto i Ivica Ivanika 1991. su svaku noć na vodotoranj postavljali hrvatsku zastavu. Danas, 29 godina kasnije, njih više nema, ali hrvatski se barjak još uvijek viori na vrhu vodotornja. Uz intonaciju Lijepe naše, koju je izvela klapa Hrvatske ratne mornarice sv. Florijan, zastavu je danas podignuo Krešimir Džalto, Hrvojev sin, a barjak mu je predala Ana Bzdek, majka Ivice Ivanike.

- Presretna sam što sam ja ovdje danas na tom mjestu, a opet sam tužna što moj otac nije ovdje. On je, nažalost, preminuo, nije mogao dočekati, ali ja se iskreno nadam da ću to sve opravdati i da će on biti ponosan na mene, kao što sam ja za vrijeme rata bila ponosna na njega, rekla je Gabrijela Varga, kći Hrvoja Džalte.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava izjavio je uoči svečanosti otvorenja  kako osobno nema prevelikih emocija, ali da s obzirom na značaj Vukovara u obrani Hrvatske, osjeća ponos i zadovoljstvo.

- Nema tu prevelikih emocija jer je previše zadataka još pred nama i nove utakmice slijede. Izvršen je još jedan zadatak i idemo dalje, izjavio je Penava.

Napominje da je obnovom Vodotornja, teško oštećenog u Domovinskom ratu, izvršen jedan veliki zadatak "koji je do sada žuljao".

- Nastavljamo ispunjavati zadaće koje nas i dalje žuljaju. Nažalost, u gradu Vukovaru ih ima puno, ali definitivno smo se ovom pričom odužili i zgradi Vodotornja i gradu Vukovaru, i na neki simboličan način i svim braniteljima grada Vukovara. I naravno da smo u tom smislu ponosni, da čovjek s obzirom na značaj Vukovara u obrani Republike Hrvatske u Domovinskom ratu osjeća ponos, i da su stvari u ovom dijelu Vukovara onakve kakve trebaju biti, kazao je gradonačelnik Penava.

- Od sutra vodotoranj otvara vrata za sve posjetitelje, rekla je u podnevnom Dnevniku novinarka HRT-a Ines Milanković.

- Obnova je bila vrlo zahtjevna i stajala je čak 46 milijuna kuna. U prikupljanje sredstava priključili su se ljudi iz cijelog svijeta. Više od 7000 Hrvata iz 17 država svijeta doniralo je novac za obnovu. Vodotoranj je u obnovi izvana ostao gotovo netaknut, na njemu je ostalo 640 rupa koje simboliziraju ratnu patnju da se ovakva tragedija nikada ne ponovi i zaboravi, dodala je.

Projekt obnove izradili su arhitekti zagrebačke Radionice arhitekture, a radovi su počeli  u svibnju 2017. godine te su trebali biti okončani do kraja 2018., ali zbog brojnih problema koji su se nadvili nad taj projekt, produžili su se do jeseni ove godine.

Posjetitelje već na ulazu u Vodotoranj dočekuju memorijalne stube kojima se penje do memorijalne sobe u kojoj je postavljeno šest interaktivnih ekrana s multimedijalnim sadržajem koji govore o Domovinskom ratu, žrtvi Vukovara i povijesti Vodotornja. Iz memorijalne sobe memorijalnom stazom uspinje se do vidikovca, a sama staza simbolizira teški uspon Republike Hrvatske u borbi za slobodu i neovisnost.

Na vidikovcu, pokraj jarbola s hrvatskim državnim stijegom postavljene su stope pokojnih vukovarskih branitelja s Mitnice Ivana Ivanike i Hrvoja Džalte. Uređeno je i područje oko Vodotornja s amfiteatrom sa 100 sjedećih mjesta, dječjim igralištem i caffe barom.

Obnovljeni vodotoranj u subotu će posjetiti i potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved. Također, položit će vijenac u povodu blagdana Svih svetih na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata, u spomen na sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje i civilne žrtve stradale tijekom velikosrpske agresije na Vukovar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!