Otvorena "bolnica" za bjeloglave supove na Cresu

28.07.2022.

14:28

Autor: V.K./HRT/Hina

Bjeloglaci supovi

Bjeloglaci supovi

Foto: Goran Kovacic / Pixsell

U sklopu projekta "Unapređenje i povećanje kapaciteta Oporavilišta za bjeloglave supove u Centru Beli u četvrtak je u Belom na Cresu otvorena nova "bolnica" za supove, s unutrašnjom i vanjskom nastambom za intenzivnu skrb.


Nabavljena je i potrebna dijagnostička i laboratorijska oprema.

Vrijednost tog projekta je 888 tisuća kuna, od čega 755 tisuća pokriva iznos iz EU fondova, a ostalo Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Novouređena bolnica za supove od iznimne je važnosti za pomoć mladim supovima koji tijekom prvih letova iz gnijezda padnu u more. Njihovo spašavanje i oporavak pridonosi opstanku bjeloglavih supova na Kvarneru, posljednje populacije tih zakonom strogo zaštićenih životinja u Hrvatskoj, izvijestili su iz Primorsko-goranske županija.

Župan Zlatko Komadina je ustvrdio da su u Primorsko-goranskoj županiji posvećeni očuvanju bogate biološke raznolikosti, a posebnu pozornost pridaju strogo zaštićenim vrstama.

- Život na otoku predstavlja brojne izazove, i ljude i za skrb o životinjama. Stoga će realizacija tog projekta pridonijeti bržem i uspješnijem oporavku spašenih unesrećenih bjeloglavih supova te zasigurno pozitivno utjecati na jačanje njihove populacije u prirodi, istaknuo je Komadina.

Oporavilištem od 2016. upravlja županijska Javna ustanova "Priroda uz potporu Primorsko- goranske županije.

Na otvaranju novih objekata u Belom bio je i državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Mario Šiljeg te istaknuo da je to ministarstvo, kroz ciljano usmjeravanje europskih sredstava, omogućilo da sva oporavilišta za divlje životinje u Hrvatskoj poboljšaju postojeće uvjete za skrb o divljim životinjama.

- Od 2017. godine oporavilišta su službeno prepoznata kao mjesta u kojima rade stručni i educirani ljudi, kojima je svakodnevni i profesionalni posao spašavanje ugroženih vrsta životinja, rekao je Šiljeg.

Oporavilište u Belom bavi se prihvatom bjeloglavih supova koji se pronađu ozlijeđeni, bolesni, iscrpljeni ili otrovani, radi njihova oporavka i povratka u prirodu.

Ravnateljica Javne ustanove "Priroda" Irena Jurić istaknula je da se na Kvarneru trenutačno gnijezdi oko 125 parova bjeloglavih supova, a većina na Cresu. U jednoj godini se prosječno desetak ptica, ponajviše mladih supova, spasi od uginuća i nakon skrbi u oporavilištu dobiva novu priliku za život, rekla je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!