14:21 / 11.06.2021.

Autor: Hina/HRT/E.L.S.

Otvorena Dnevna bolnica Kliničke bolnice Sveti Duh

Nova dnevna bolnica u Zagrebu

Nova dnevna bolnica u Zagrebu

Foto: Emica Elvedji / PIXSELL

Dnevna bolnica Kliničke bolnice Sveti Duh uz podzemnu garažu prostire se na 23 tisuće metara kvadratnih, a njezinim otvaranjem i standardizacijom postojećih kapaciteta, dobiveno je novih 100 smještajnih jedinica, istaknuto je na svečanom otvorenju.

Prostor dnevne bolnice otvorio je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević istaknuvši da je projekt izgradnje dnevne bolnice - jednodnevne kirurgije zajednički projekt Grada Zagreba i Zagrebačkog Holdinga.

- Uz potporu i suglasnost Ministarstva zdravstva, osigurano je i oko 50 milijuna kuna za financiranje nabave medicinske opreme iz Europskog fonda za regionalni razvoj, dodao je na otvaranju.

Dnevna bolnica raspolaže sa više tehničkih jedinica - internističkim, neurološkim, kirurškim, anesteziološkim i ginekološkim dijelom. Ravnatelj KB Sveti Duh Mladen Bušić na otvorenju je istaknuo da je time najstarija bolnica u Hrvatskoj, sa 217 godina kontinuiranog djelovanja, dobila novi prostorni kapacitet za rad svojih djelatnika.

- Danas 1600 djelatnika bolnice radi neumorno i predano da građanima pruži vrhunsku zdravstvenu zaštitu, a očekuju da im osiguramo uvjete za vrhunski rad - poručio je Bušić i zahvalio se svima koji su sudjelovali u realizaciji projekta.

Tomašević je istaknuo da se projektom dnevne bolnice i standardizacijom postojećih kapaciteta, građanima na raspolaganje stavilo 100 novih smještajnih jedinica, a stvaraju se i preduvjeti za učinkovitiju i kvalitetniju zdravstvenu zaštitu. Uz rekonstrukciju bolnice, izgrađena je i podzemna garaža na 14.500 metara kvadratnih čime je riješeno pitanje prometa u mirovanju sa 477 parkirnih mjesta.

Ministar zdravstva Vili Beroš poručio je kako dnevne bolnice i objedinjeni hitni bolnički prijemi mijenjaju način pružanja zdravstvene zaštite i daju odgovor na zdravstvene izazove.

- Govorimo u posljednje vrijeme da je zdravstveni sustav opterećen i da se nalazi u tranziciji u koju je ušao, ali prolazi sporo. Mislim da je najbolji odgovor na ta pitanja upravo ovaj iskorak koji se može učiniti samo zajedno - istaknuo je Beroš.

Prilikom govora, upozorio je na financijsku neodrživost zdravstvenog sustava i nužnost reformi kojima će se sustav racionalizirati i postati financijski održiv.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!