13:58 / 18.01.2019.

Autor: M.Š./Hina

Otvorena dnevna bolnica u Zagvozdu

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Splitski KBC trenutačno ima 1379 postelja za akutno liječenje, što je znatno iznad hrvatskih standarda, a ta bolnica upravo ima najviše hitnih i akutnih bolesnika u Hrvatskoj.
U Zagvozdu je otvorena dnevna bolnica u kojoj će stanovnici Imotske krajine, Makarskog primorja, omiškog zaleđa i Vrgorca moći obavljati specijalističke preglede umjesto da, kao dosad, odlaze u Split. Zdravstvenu skrb pružat će im liječnici splitskoga KBC-a koji će ondje provoditi dio radnog vremena.

Projekt dnevne bolnice, kojoj gravitira oko 100.000 stanovnika toga kraja, vrijedan je 11 milijuna kuna, a novac je osiguran iz fondova EU-a.

- Na taj se način približavamo i idemo među stanovništvo. Naši će liječnici dio svojega redovitog rada odrađivati u podružnici u Zagvozdu, a prema rasporedu, svaki od njih trebao bi onamo odlaziti svaka dva i pol mjeseca, što nije opterećenje za bolnicu, a za građane je golem dobitak, rekao je za Hinu ravnatelj splitskoga KBC-a Julije Meštrović.

Splitska bolnica trenutačno ima 480 liječnika specijalista te 343 specijalizanta, a natječaj je raspisan za 76 specijalizacija. Ravnatelj je rekao kako je, srećom, samo nekoliko specijalista otišlo u inozemstvo, a najviše nedostaje specijalista s iskustvom.

Natječaji za specijalizacije raspisivat će se i dalje, a kako se zanimanje liječnika za pojedine specijalizacije mijenja, događa se da za neke nema dovoljno interesa pa trenutačno nisu popunjena mjesta za specijalizaciju iz hitne medicine, rekao je Meštrović i dodao kako je to "razumljivo jer u ovom trenutku u Splitu nema objedinjenog hitnog bolničkog prijma, no s realizacijom strateškog plana razvoja KBC-a taj će odjel biti izgrađen i uređen prema najboljim svjetskim standardima".

Splitski KBC trenutačno ima 1379 postelja za akutno liječenje, što je znatno iznad hrvatskih standarda, a ta bolnica upravo ima najviše hitnih i akutnih bolesnika u Hrvatskoj. U 2017. bilo ih je 167 tisuća, od čega 75 tisuća internističkih i 92 tisuće kirurških, a samo u srpnju i kolovozu lani imali su 30 tisuća hitnih bolesnika. 

Ravnatelj Meštrović najavio je i neke strateške projekte, među kojima je na prvome mjestu izgradnja centra za akutnu medicinu s operacijskim dvoranama, u koji bi se primali svi akutni i životno ugroženi bolesnici. U sklopu tog centra bio bi i objedinjeni hitni bolnički prijam i zavod za hitnu medicinu, a projekt ima potporu Ministarstva zdravstva.

U planu je i izgradnja garaže u sklopu bolnice, iznad koje će se urediti ambulante i dnevne bolnice.

Treći projekt je Klinički istraživački centar na Križinama, čime se želi povezati rad znanstvenika splitskoga KBC-a i Medicinskog fakulteta. Naime, u splitskome KBC-u radi 48 doktora znanosti te 127 docenata i profesora. Projekt u veljači planiraju prijaviti na natječaj Ministarstva znanosti, a financirao bi se novcem iz fondova EU-a.

U veljači će, rekao je Meštrović, na Firulama biti otvorene nova traumatologija i ortopedija, nabavljen je novi uređaj za magnetnu rezonanciju, a do ljeta bi trebao biti opremljen laboratorij za interventnu kardiologiju.

U tijeku su i pripreme za uvođenje dentalne medicine te za potpisivanje ugovora za opremu koju bolnica dobiva preko natječaja za dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije preko fondova EU-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!