Grlić Radman: Žao mi je zbog pogreške, spreman sam platiti kaznu

14.09.2023.

Zadnja izmjena 19:33

Autor: A. V./B. A./Vijesti/IMS/HRT/Hina

Gordan Grlić Radman

Gordan Grlić Radman

Foto: HTV / HRT

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman danas je izrazio žaljenje zbog pogreške i poručio da je spreman platiti kaznu, ali da nema zbog čega snositi političku odgovornost, nakon što je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa o njemu otvorilo dva predmeta.

U prvom predmetu riječ je o sumnji da u imovinskoj kartici nije prijavio više od 2 milijuna eura koje je uprihodio kao suvlasnik tvrtke Agroproteinka, dok se drugi predmet tiče poslovnog odnosa Agroproteinke i Ministarstva poljoprivrede. 

Grlić Radman je na konferenciji za novinare danas poslijepodne rekao da je onog trenutka kada je postao ministar, u srpnju 2019. godine, upravljačka prava prenio na odvjetničko društvo.


- Također bih naglasio da s upravljačkim dijelom poslovanja tvrtke Agroproteinka, odlučivanja ili barem kakvog utjecaja nemam nikakve veze, osim što sam suvlasnik, što sam dioničar, rekao je Grlić Radman.


- Propust upisa godišnjih dividendi u imovinskoj kartici tehnički je propust, moja pogreška zbog koje mi je vrlo žao, poručio je.

Dodao je kako je danas otišao do Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa i s njima obavio razgovor te da je njegov odvjetnik pripremio dopis koji je Grlić Radman potpisao kako bi imao uvid u prijavu i pokazao da je spreman platiti kaznu.

"Nitko tu nije oštećen"


Grlić Radman rekao je i da "nitko tu nije oštećen".


- A možda sam sad ja oštećen da sam se našao u ovakvoj situaciji kada bih se morao pripremati za odlazak na Opću skupštinu UN-a i u posjet hrvatskoj dijaspori u Kaliforniji već sutra, rekao je.

Na novinarsko pitanje o političkoj odgovornosti Grlić Radman je odgovorio da "predsjednik Vlade odlučuje o ministrima" te da će on "sigurno utvrditi političku odgovornost".

Na pitanje novinara o kolegama iz njegove stranke koji su zbog imovinske kartice gubili pozicije uzvratio je kako je on "premijeru sve objasnio". 


- Ali uvijek ističem da je premijer kao izbornik u nogometu. Ministri mu moraju pomoći da radi zahtjevni posao. Mi radimo u interesu hrvatskih građana. Sigurno ću platiti mandatsku kaznu, kazao je.


Ponovio je kako je njegov udio transparentno naveden u imovinskoj kartici od početka obnašanja ministarske dužnosti.


"Govorite o bruto iznosima, iznos je puno manji"


Novinari su ga nekoliko puta opetovano pitali kako je moguće zaboraviti više od dva milijuna eura upisati u imovinsku karticu.


- Radi se o tri godine (2019., 2020., 2021.) i treba imati na umu da svi prihodi prolaze kroz porezne "škare" i da ne postoji zakonska prepreka za isplatu dividendi te će biti naknadno upisano... Mediji su otkrili priču o onome što je transparentno, javno. Moj udjel je transparentan, sve je javno. Jednostavnom računicom ste došli do podataka. Tu govorite o bruto iznosima, iznos je puno manji, rekao je ministar Grlić Radman.

Agroproteinka bila dužna obavijestiti Povjerenstvo o sklopljenom poslu s Ministarstvom poljoprivrede


Ministarstvo vanjskih poslova jučer je poručilo da Grlić Radman transparentno ispunjava imovinsku karticu, odnosno da je u njoj naveo udjele u vlasništvu Agroproteinke, kao i da nije bilo namjere skrivanja isplata dividende, s obzirom na to da je jasno naznačen ministrov udio u toj obiteljskoj tvrtki.

Glasnogovornica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Mia Jurinić potvrdila je Hini da je Grlić Radman u srijedu od tog tijela zatražio mišljenje kako ispravno ispuniti svoju imovinsku karticu. 


Ministar Grlić Radman zatražio je mišljenje koje se odnosi na popunjavanje imovinske kartice. (...) U smislu, ne točno treba li unijeti, nego na koji način, ako je pogrešno unio, to ispraviti i kako dalje postupati, rekla je Jurinić dodajući da Povjerenstvo ima 15 dana da izda mišljenje Grliću Radmanu.


Ministar je od stupanja na funkciju 2019. godine do 2023. primio dividende u iznosu od 2,11 milijuna eura, a u svoju imovinsku karticu, iako je morao, nije unio te podatke.


Također, tvrtka Agroproteinka dobila je, još 2017. godine, koncesiju od Ministarstva poljoprivrede za odvoz i zbrinjavanje strvina uginulih životinja, a na račun toga je samo 2023. tvrtka od Ministarstva primila 4,35 milijuna eura.


Aleksandra Jozić-Ileković, predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, potvrdila je jučer da će se Povjerenstvo baviti i tim dijelom poslovanja Agroproteinke. Istaknula je kako je ta tvrtka bila dužna obavijestiti Povjerenstvo o sklopljenom poslu s Ministarstvom poljoprivrede. Obveza je, gledajući da je Grlić Radman postao ministar 2019., vrijedila od tada, no Agroproteinka to do danas nije učinila. Budući da ne postoji zakonski rok za davanje takve obavijesti, istaknula je da će Povjerenstvo pričekati do kraja tjedna, a ako je ne dobije, obratit će se nadležnom državnom odvjetništvu, najavila je Jozić-Ileković. 

- Zakon propisuje da u slučaju poslovnog odnosa s državnim tijelima i tijelima lokalne jedinice, kao i s tvrtkama i društvima u vlasništvu države i lokalne jedinice, u takvom poslovnom događaju je obaveza obavijestiti povjerenstvo. Za odgovornu osobu u pravnoj osobi kazne su od 600 do 6000 eura, a za trgovačko društvo od 6000 eura do 60.000 eura, rekla je Jozić-Ileković. 

Plenković: Grlić Radman napravio je veliki propust, ali nije ukrao taj novac


Temu je danas komentirao i premijer Andrej Plenković.


- Njegova jedina greška, iz ovoga što sam ja razgovarao s njim i što sam razgovarao s ministricom, i što znam jer se, hvala Bogu, zadnjih sedam godina stalno bavimo temama koje su vezane za Zakon o sprječavanju sukoba interesa - to je da je napravio veliki propust i pogrešku što nije te novce deklarirao u godišnjem ažuriranju kartice. On će za to, siguran sam, biti kažnjen od strane Povjerenstva i siguran sam da će platiti odgovarajuću. Međutim, on taj novac niti je ukrao, niti na njega nije neplatio neka davanja. Dakle, nema tu ničega da je to sad nekakvo prtljanje. Ima nedeklariranja, što je propust i greška i za to će on platiti kaznu i gotovo, rekao je Plenković.

"Milanović ugrožava sigurnost navijača u Grčkoj"


Grlić Radman na današnjoj je konferenciji za medije komentirao i izjave predsjednika Zorana Milanovića o hrvatskim navijačima u grčkim zatvorima. Među ostalim je rekao da Milanović nema dovoljno informacija ili se krivo informira, da ne zna koliko je hrvatskih državljana pritvoreno - "u jednom trenutku kaže 105, pa onda kaže 100, a mi znamo da je 102"...

- Što se MVP-a tiče, veleposlanstva, cijele vlade, mi im pružamo maksimalnu konzularnu i pravnu pomoć. Činimo sve što je u našoj moći da imaju sigurnost, da se istraga dovrši, imamo to obećanje, i da se svi oni koji su u prekršajnom postupku deportiraju u Hrvatsku, rekao je Grlić Radman.


Rekao je i da predsjednik nije nazvao hrvatskog veleposlanika u Ateni, niti svoju kolegicu, predsjednicu (Katerinu Sakellaropoulou) ... ali da zato dijeli lekcije demokratskoj državi.


- Mi moramo sanirati štetu koju je on svojim izjavama prije toga nanio, zbog njega se moramo stalno ispričavati jer on svojim lošim djelovanjem ugrožava njihovu sigurnost dolje i iritira i samo tužiteljstvo i sudstvo, istaknuo je Grlić Radman.

- Način na koji on komunicira vezano za hrvatske državljane i poruke koje je poslao mislim da na stanoviti način čak ugrožava njihovo stanje. S druge strane, daje lekcije jednoj demokratskoj državi, rekao je.

Hrvatska vlada čini sve što je u njezinoj moći da hrvatski državljani pritvoreni u Grčkoj budu sigurni, da se istraga dovrši i da se oni koji su u prekršajnom postupku deportiraju kući, rekao je Grlić Radman.


Podsjetio je da je tijekom posjeta premijera Andreja Plenkovića, njega i ministra pravosuđa Ivana Malenice 21. kolovoza Ateni rečeno da istraga neće trajati mjesecima već nekoliko tjedana.

- Budimo malo strpljivi, rekao je ministar i dodao da su "djelatnici hrvatskog veleposlanstva u svakodnevnoj vezi" s uhićenim navijačima Dinama, Bad Blue Boysima (BBB).


Dodao je da je imaju uspostavljenu liniju komunikacije u koju su uključeni djelatnici MVP-a i veleposlanstva u Ateni.


- Ja sam u stalnom kontaktu s njihovim ministrom vanjskih poslova i ministrom za građansku sigurnost i zatvorski sustav, a ministar Malenica komunicira s njihovim ministrom pravosuđa, rekao je Grlić Radman.


Nakon što je 29-godišnji navijač AEK-a Michalis Katsouris 7. kolovoza ubijen u neredima uoči kvalifikacijske utakmice za Ligu prvaka, 102 navijača zagrebačkog Dinama uhićena su i u zatvorima čekaju završetak istrage.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!