Otvorena obnovljena Glazbena škola Blagoja Berse

13.06.2023.

Zadnja izmjena 14:40

Autor: Hina/Dnevnik/HRT/A.S.

Otvorena obnovljena Glazbena škola Blagoja Berse

Otvorena obnovljena Glazbena škola Blagoja Berse

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

U središtu Zagreba otvorena je cjelovito obnovljena Glazbena škola Blagoja Berse, teško oštećena u potresu. Na otvorenje je stigao gradonačelnik Tomislav Tomašević te potpredsjednik Vlade i ministar Branko Bačić koji je naglasio da obnova ne smije usporiti ni nakon povlačenja svih sredstava iz Fonda solidarnosti EU-a.


Školska zgrada, koja se nalazi u Frankopanskoj ulici, u prostorijama bivše ugostiteljsko-turističke škole, bit će novi dom za 400 učenika i preko 40 profesora.

Zgrada ima 13 individualnih učionica, šest klavirskih, četiri grupne učionice, knjižnicu, učionicu za zbor i orkestar i dvoranu, rekao je na svečanom otvorenju ravnatelj škole Mislav Defar.

- Danas dobivamo novu zgradu o 75. rođendanu škole, kazao je Defar istaknuvši da je škola i prije potresa djelovala u otežanim uvjetima. 

Gradonačelnik Tomašević je rekao da je dosad nakon zagrebačkog potresa obnovljeno šest škola te da će do krajnjeg roka biti iskorištena sva sredstva koja su za obnovu bila na raspolaganju iz Fonda solidarnosti.

- Fond solidarnosti mogao se koristiti tako da se sve oštećene zgrade vrate u prvobitno stanje i tako ostanu neotporne na potrese. No, išlo se težim putem, te je ova zgrada, konstrukcijski ojačana da može izdržati i jači potres od onoga koji je pogodio Zagreb, rekao je Tomašević. 

Koštala 8,7 milijuna eura 

- Obnova škole koštala je ukupno 8,7 milijuna eura, od čega će se iz Fonda solidarnosti pokriti oko četiri milijuna eura, a ostatak troška iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost, dodao je Tomašević. 

Ministar Bačić poručio je kako smatra da su ukupna sredstva iz Fonda solidarnosti dobro potrošena, te će Ministarstvo nakon proteka roka, Europskoj komisiji predložiti da se sredstva tog fonda u budućnosti koriste na način na koji su iskorištena u Hrvatskoj.  

- Prije je fond bio zamišljen za hitne intervencije, povrat u prijašnje stanje, no mi smo učinili iskorak, poručio je Bačić. 

Najavio je da će nakon proteka roka za iskorištavanje sredstava iz Fonda država nastaviti financirati obnovu zgrada javnog sektora te javne i komunalne infrastrukture.

- Koristim uvijek priliku poslati poruku korisnicima, operativnim tijelima, prije izvođačima i nadzornim inženjerima da neka nastave s obnovom. Ona će biti riješena, bit će plaćena kada govorimo o konstrukcijskim sredstvima državnog proračuna te ne treba tu opće brinuti, rekao je ministar Bačić. 

Na svečanom otvaranju, nastupio je i pjevački zbog glazbene škole, a gradonačelnik Tomašević i ministar Bačić otkrili su da su i sami u mladosti svirali harmoniku, uz čiju pratnju je zbor izveo pjesmu Zagreb, Zagreb.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!