12:35 / 22.07.2019.

Autor: Ana Macan/V.K./HRT

Otvorena prva dnevna bolnica za liječenje ovisnosti o internetu i videoigrama

-

-

Foto: - / -

U zagrebačkoj Psihijatrijskoj bolnici "Sveti Ivan" u Jankomiru otvorena je prva dnevna bolnica za liječenje ovisnosti o internetu i videoigrama.
U zagrebačkoj Psihijatrijskoj bolnici "Sveti Ivan" u Jankomiru otvorena je prva dnevna bolnica za liječenje ovisnosti o internetu i videoigrama. Ondje se trenutačno liječi desetak osoba. Većinom je riječ o mlađim punoljetnicima. Bolnica je otvorenog tipa, korisnici dolaze radnim danima i sudjeluju u grupnim psihoterapijama.

Virtualni svijet sastavni je dio naše svakodnevice. Pogotovo među mladima.

I dok većina ljudi uspješno kontrolira vrijeme provedeno za računalom, postoje i oni kojima je tehnologija preuzela kontrolu nad životom.

- Na internetu provode sve više vremena, dulje nego što su planirali, i tako zanemaruju neke druge obveze, obiteljske, radne, studijske, naglašava Davor Bodor, psihijatar u Psihijatrijskoj bolnici "Sveti Ivan".

- Kada su pod stresom, ljudi zapravo tada osjećaju najveću potrebu da izađu iz tog stresa i relaksiraju se uz internet, istaknula je Ana Rakić, socijalna pedagoginja u psihijatrijskoj bolnici "Sveti Ivan".

Prema riječima stručnjaka, osobe koje su ovisne o internetu i računalnim igrama rijetko se same odluče na liječenje. Najčešće je to na nagovor ili čak prijetnje obitelji. Međutim, ako se ne počne s terapijom, simptomi se s vremenom pogoršavaju.

- Osjeća se nervoza, razdražljivost, pojavljuju se impulzivne nekontrolirane reakcije, upozorava Bodor.

Protiv ovisnosti ovdje se bore psihoedukacijom, radionicama i vježbama. Cilj je ponovno steći narušene socijalne vještine i korisnike povezati sa stvarnim svijetom.

Ključna je podrška okoline i obitelji. Program liječenja traje tri mjeseca i dosad bilježi visoku uspješnost. Dnevna bolnica namijenjena je osobama starijima od 18 godina. Dovoljno je donijeti uputnicu koju izdaje liječnik opće prakse.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!