Otvorena rekonstruirana luka Porat u Malinskoj

26.06.2023.

15:27

Autor: Hina/HRT/A.S.

Luka Porat

Luka Porat

Foto: HTV / HRT

Rekonstruirana luka Porat u Malinskoj na Krku, u kojoj su obavljeni radovi u sklopu projekta "Rekonstrukcija luke otvorene za javni promet lokalnog značaja Porat - I faza" vrijedni više od 1,4 milijuna eura, svečano je otvorena.


Rekonstruiranu luku je otvorio hotelijer i ribar Ivan Šabalja, u nazočnosti predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića, potpredsjednika Vlade i ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, župana Zlatka Komadine, načelnika Općine Malinska Dubašnica Roberta Antona Kraljića i predsjednika Mjesnog odbora Malinska Vantačić Nenada Šabalje.

Projekt "Rekonstrukcija luke otvorene za javni promet lokalnog značaja Porat - I faza" provodi Županijska lučka uprava (ŽLU) Krk, a sufinanciran je iz proračuna Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Obuhvaća izgradnju obalnog zida, rekonstrukciju obrambenog valobranog kamenometa te izvedbu armiranobetonskog valobranog zida, čime se osigurava povećanje broja komunalnih i nautičkih vezova, dizanje standarda luke te bolja zaštita lučkog akvatorija od vjetrova i valova.

Do sada su u sklopu projekta obavljeni radovi i usluge na sanaciji i rekonstrukciji vrijedni više od 1,4 milijuna eura, a predviđeni su radovi u tri faze.

Rekonstrukcija lukobrana

Prva cjelina se odnosi na rekonstrukciju postojećeg lukobrana s novim obalnim zidom dužine 77 metara, ukupne je vrijednosti 624.170 eura. Početkom 2021. godine ishodovana je građevinska dozvola što je bio preduvjet za prijavu projekta za sufinanciranje Ministarstva mora, prometa i infrastrukture koje je odobrio 428.541 eura, Općina Malinska- Dubašnica je sufinancirala 66.401 eura, dok je preostalih 129.217 eura uložila ŽLU Krk iz vlastitih sredstava.

Nakon dovršetka tog dijela projekta, pripremljena je natječajna dokumentacija kojom je druga uporabna cjelina rekonstrukcije luke, ukupne vrijednosti 597.000 eura, kandidirana za sredstva Ministarstva, koje je odobrilo 527.563 eura, dok su preostali novac osigurali ŽLU Krk i Općina Malinska Dubašnica.

Projektom rekonstrukcije povećan je standard u luci, osigurana je bolja zaštićenost luke od vjetrova i valova, a luka je dobila 14 novih komunalnih i nautičkih vezova.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković ocijenio je da je riječ o važnom i velikom projektu, kazavši da često boravi i prati turistički i gospodarski razvoj Malinske.

Jandroković je na pitanje o štrajku pravosudnih djelatnika rekao da očekuje da će se nastaviti dijalog.

- Treba biti realan i čuvati proporcionalnost kada su u pitanju plaće. Moramo biti svjesni da jedna plaća za sobom vuče i druge te očekujem da će se uz razgovor pronaći racionalna i dobra rješenja, kazao je.

Ravnatelj ŽLU Krk Alfred Franković rekao je da proces stvaranja luke traje, treba vremena za dokumentaciju, prikupljanje novca i radove te je zahvalio svima koji su sudjelovali.  

Rekao je da je oko 70 posto luke završeno, lukobran je produžen za 77 metara, dobivena je sigurna luka te očekuje da će ostalih oko 30 posto biti realizirano sljedeće godine.

Butković: Nastavak "renesanse na hrvatskoj obali"

Ministar Butković rekao je da je Ministarstvo, zajedno sa županijom i općinom Malinskom realiziralo projekt u kojemu je više od 900 tisuća eura nacionalnih sredstava, naglasivši da se renesansa na hrvatskoj obali, koja je počela prije nekoliko godina, nastavlja.

- Nema obalne županije, otoka, mjesta u priobalju gdje se ne obnavljaju rive i grade lukobrani, rekao je i dodao da se trenutno u obnovu i rekonstrukciju hrvatskih luka ulaže više od 300 milijuna eura.

Na novinarsko pitanje o cijenama prijevoza brodovima Jadrolinije, Butković je odgovorio da je otočno stanovništvo zaštićeno te da se na njih povećanja ne odnose. Ona se najviše odnose na turiste i ljude s kontinenta koji idu na otoke, ali je to povećanje minimalno i bilo je nužno, rekao je.

Kada je riječ o povećanju cijena usluga teleoperatera, rekao je da je razgovarao sa svim teleoperatorima kada je uveden euro te je tada dogovoreno da se do kraja godine neće povećavati cijene. 

- A1 je to najavio, vidjet ćemo u dijalogu s njima, pozvat ćemo ih opet i sve razmotriti, rekao je.

"Nesreće se događaju"

Na pitanje o ispadanja vagona iz tračnica u Andrijevcima, ministar Butković je kazao da se nesreće događaju, najmanje na željeznicama, najviše na cestama. U Andrijevcima se nije dogodio teški incident budući da nema ozlijeđenih, a treba utvrditi što se točno dogodilo, kazao je.

Na upit o novom sustavu naplate na autocestama, Butković je rekao da je raspisan natječaj, da će se ponude predavati ovih dana te vjeruje da neće biti velikih zavrzlama oko žalbenih postupaka. Nakon odabira, implementacija je predviđena za sljedeću godinu.   

Odgovarajući na pitanje o radovima i bagerima na plažama te bespravnoj gradnji u Sv. Filipu i Jakovu, Butković je rekao da nitko ne može graditi bez odgovarajuće dokumentacije i građevinskih dozvola.

- Ako se radi o pomorskom dobru, lučka kapetanija i hidrograđevni inspektor će to pogledati, a nije dozvoljeno graditi na pomorskom dobru niti bilo gdje drugdje ako nema građevinske dozvole. Što se tiče vremena izvođenja radova, to je pitanje za gradove i općine, dodao je.

Govoreći o otkazanim letovima iz Zračne luke Rijeke tijekom proteklih dana rekao je da su letovi bili otkazani zbog bure, koja je stala i sada se promet odvija nesmetano.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!