Policija: Otvoreni plamen nepoznatog podrijetla uzrok požara u Puli

11.07.2022.

13:50

Autor: HRT/V.G.

Pula

Pula

Foto: Srecko Niketic / PIXSELL

Očevidom je utvrđeno da je uzrok požara u Puli otvoreni plamen nepoznatog podrijetla, javila je PU istarska.

Policijski su službenici u suradnji s inspektorom zaštite od požara, eksploziva i oružja proveli očevid na požarištu te utvrdili da je požar buknuo 9. srpnja oko 11.40 s istočne strane Premanturske ceste, ispod stupa dalekovoda. Uzrok požara je otvoreni plamen nepoznatog podrijetla.

U požaru je izgorjelo oko 35 hektara borove šume, niskog raslinja i suhe trave te poljoprivrednog zemljišta. Na adresi Kavrerski put izgorjelo je 25 vozila, raznih marki i godišta, te kamp-prikolica, sve u vlasništvu pravne osobe iz Pule.

Izgorjela su još tri vozila, traktor, generator i prikolica, a policija nastavlja utvrđivati tko su vlasnici oštećenih predmeta te jesu li nastala još kakva oštećenja. Ukupna materijalna šteta zasad nije poznata.

Policijski službenici nastavljaju utvrđivati pod kojim je okolnostima buknuo požar.

Policijska uprava istarska upozorava građane da je od 1. lipnja do 31. listopada na području Istarske županije zabranjeno svako loženje vatre na otvorenom prostoru.

Tijekom ljetnih mjeseci, zbog velikih vrućina i visokih temperatura, postoji veća opasnost od izbijanja požara na otvorenom prostoru. Najčešći uzroci požara na otvorenome su nekontrolirano spaljivanje korova i suhe trave, korištenje otvorenih ložišta, roštilja, bacanje opušaka i slično. Ovakvi se požari zbog nedovoljne pozornosti lako mogu proširiti na šume, stambene i gospodarske objekte te ugroziti ljudske živote.

Stoga upozoravaju građane i turiste da poštuju zabranu paljenja vatre na otvorenome, da ne bacaju zapaljive predmete kroz prozore vozila, da provjere jesu li sve poduzeli da ne nastane požar te da vlastitim vozilima ne zatvaraju vatrogasne prilaze interventnim vozilima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!