14:42 / 13.03.2019.

Autor: HRT

'Otvoreni predmeti' protiv zastupnika Lackovića i Kustića

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa navelo je da je nakon saznanja stečenih iz medija otvorilo predmet protiv dvojice dužnosnika.
Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u srijedu je izvijestilo da je 'otvorilo predmete' protiv saborskih zastupnika Željka Lackovića, jer je kao član Državnog sudbenog vijeća (DSV) sudjelovao u odlučivanju o napredovanju suca koji je presudio u korist njegove supruge, te ličkog HDZ-ovca Marijana Kustića zbog neprijavljenog vrijednog sata.

U odgovoru Hini povjerenstvo je navelo da je nakon saznanja stečenih iz medija otvorilo predmet protiv dužnosnika Željka Lackovića, zastupnika u Hrvatskom saboru, u povodu okolnosti da je kao član Državnog sudbenog vijeća sudjelovao u odlučivanju o napredovanju suca koji je prethodno donio odluku o odšteti u korist supruge navedenog dužnosnika.

Lacković je u utorak kazao da nije bilo potrebe da se izuzme sa sjednice DSV-a na kojoj je podržao unaprjeđenje suca koji je njegovoj supruzi nedavno dosudio odštetu od 40.000 kuna zbog duševnih boli nanesenih tekstom u Podravskom listu.

U izjavi Hini Lacković je kazao da njegovo sudjelovanje na sjednici DSV-a ni na jedan način nije moglo utjecati na konačni rezultat izbora koprivničkog općinskog suca Alena Goluba sucem Županijskog suda u Bjelovaru.

Povjerenstvo je izvijestilo i da je otvorilo predmet protiv zastupnika Kustića u kojem će ispitivati je li dužnosnik u izvješću o imovinskom stanju pravovremeno prijavio sat čija vrijednost je veća od 30.000 kuna.

Uoči nedavnih lokalnih izbora u Lici mediji su objavili da je Kustić tek nakon novinarskog upita prijavio sat koji navodno vrijedi oko 48.000 kuna, a za koji tvrdi da ga je dobio od obitelji i da nije znao njegovu vrijednost.

"U odnosu na medijske natpise kojima se problematizira način financiranja sudjelovanja pojedinih ministara, članova Hrvatske demokratske zajednice, na skupovima koji su održani u sklopu izborne promidžbe u povodu izbora za članove Županijske skupštine Ličko-senjske županije te gradskih i općinskih vijeća pojedinih jedinica lokalne samouprave, kao i vezano za natpise o korištenju službenih prostorija Ličko-senjske županije za potrebe izborne promidžbe", povjerenstvo je izvijestilo da je financiranje izborne promidžbe, sukladno Zakonu o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, u nadležnosti Državnog izbornog povjerenstva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!