Otvoreno o dugu države veledrogerijama

17.02.2021.

23:08

Autor: HRT

Otvoreno: Hrvatski dug za lijekove stalno raste

Otvoreno: Hrvatski dug za lijekove stalno raste

Foto: Otvoreno / HRT

Dijana Percać, HUP-ova koordinacija veledrogerija u emisiju Otvoreno je rekla kako veledrogerije nemaju utjecaja na cijenu lijekova niti na potrošnju te oni nemaju uvida što se dešava što se događa u zdravstvenom sustavu, osim toga da znamo da dugovi rastu.

- Mi imamo jako dobro organiziran zdravstveni sustav. Cijenu određuje Hrvatska agencija za lijekove, temeljem kojeg određuje Ministarstvo zdravstva najvišu moguću maržu veledrogerija i HZZO pregovara s proizvođačima lijekova i tako snižava cijenu.

- Imamo i javnu nabavu gdje veledrogerije sudjeluju i dodatno se spuštaju cijene, rekla je Percać.

- Dugovi prema nama su neodrživi i mi ne možemo financirati zdravstveni susutav, a to je 5 milijardi kuna naglasila je.

Apeliramo na dugoročno rješavanje duga, rekla je Percać.

Silvio Bašić, državni tajnik u ministarstvu zdravstva je rekao kako kako je istina da je ministarstvo u dugovima i oni od njih ne bježe.

Percać se osvrnula na to kako su dugovi veledrogerijma 5,7 milijardi kuna za uredno isporučene lijekove i medicinske proizvode.

Bašić je naglasio kako se glava ne "zabija u pijesak" te kako je problem kompleksan i složen.

Ana Soldo, predsjednica Hrvatske liječničke komore rekla je kako imamo, kao i sve zemlje EU, nestašicu lijekova.


- Imamo problem koji traje dugo i reforme moraju biti brze i sveobuhvatne i moraju obuhvaćati reforme procesa. Mi smo mijenjali sve sve, ali nismo mijenjali to kako nastaje dug, naglasila je Soldo.

Lucijan Vukelić, ravnatelj HZZO-a, rekao je kako je razlika potrošnje lijekova u bolničkom sustavu i o receptnom sustavu koje direktno plaća HZZO.

- Naš trenutni dug plaćanja prema ljekarnama je pedeset dana, naš dug prema receptnim ljekovima je 550 milijuna kuna, rekao je Vukelić.

Mirela Ahmetović, politička savjetnica SDP-a je naglasila kako je već prije naglašavala da nisu dovoljna sredstava za zdravstvo te da će nam se dogoditi prijetnja veledrogerija.

Percać je naglasila kako veledrogerije ne žele uznemiravati javnost. Rekla je kako d 2017. komuniciraju s ministarstvom zdravstva i financija te permanentno upozoravaju na rast dugovanja iz godine u godinu.

Bašić je naglasio kao će se dug prema veledrogerijama platiti.

Na pitanje kako je moguće da su cijene lijekova u susjednim zemljama niže nego u Hrvatskoj, Soldo je rekla kako je sustav kreiranja cijene lijekova u ingerenciji svake zemlje.

Cijene lijekova su uređen sustav. To je transparentni i zakonom uređeni proces u kojem je određena maksimalna veledrogerijska marža od 8,5 posto, naglasila je Percan te je istaknula kako veledrogerije pregovaraju s ministarstvom financija.

Snimku emisije možete pogledati ovdje pod datumom 17. veljače ili na HRTi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!