Dr. Rotim: Estetska medicina drugo najbrže rastuće tržište

03.04.2023.

22:16

Autor: Otvoreno/IMS/I.Z./HRT

Otvoreno o estetskim zahvatima

Otvoreno o estetskim zahvatima

Foto: Otvoreno / HRT

Zašto je došlo do raskola među liječnicima koji izvode estetske zahvate? Kakav je zakonski okvir za područje koje bilježi veliku ekspanziju? Kako se kontrolira crno tržište? Kakve opasnosti nosi sveprisutni imperativ mladosti i ljepote?

Galerija
Rado Žic, Foto: Otvoreno/HRT
Željko Rotim , Foto: Otvoreno/HRT

Žic:  Nama je osnovna stvar kvaliteta i edukacija naših članova


Predsjednik Hrvatskog društva za plastičnu, rekonstrukcijsku i estetsku kirurgiju izv. prof. prim. dr. sc. Rado Žic, dr.med. naglasio je u HTV-ovoj emisiji "Otvoreno" da je Hrvatsko društvo za plastičnu, rekonstrukcijsku i estetsku kirurgiju najstarije društvo Hrvatskog liječničkog zbora, a koje ima u svom nazivu estetsko.

- Mi smo članovi svjetskih i europskih društava plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije, kao i Europskog društva za estetsku kirurgiju i medicinu, a krajem prošle godine smo potpisali suradnju s Američkim društvom za plastičnu, rekonstrukcijsku i estetsku kirurgiju u smislu edukacije naših članova i odlasku u Ameriku, ali i dolazaka američkih nastavnika u Hrvatsku, poručio je.

- Nama je osnovna stvar kvaliteta i edukacija naših članova, dodao je.

Naglasio je kako članovi njegovog društva ne bi trebali biti članovi drugih društava. Žic je istaknuo kako savjetuju svojim pacijentima da istraže koji liječnici, odnosno društvo imaju licencu. 

Rotim: Hrvatski liječnički zbor je krovna udruga, koja se bavi znanošću


Predsjednik Hrvatskog društva za estetsku medicinu doc. dr. sc. Željko Rotim, dr. med. rekao je kako je njemu to neuobičajen i nevjerojatan postupak, jer je Hrvatski liječnički zbor krovna udruga, te je najčasnija, najstarija udruga liječnika, koji se bave isključivo znanošću.


- Mi u društvu imamo dermatologe, oftalmologe, ali i plastične kirurge, poručio je.

Rotim je naglasio kako u statutu Hrvatskog društva za estetsku medicinu piše da se to društvo mahom bavi nekirurškim i minimalno invazivnim metodama estetske medicine.

- Mi se ne bavimo kirurgijom, niti nam pada napamet, niti imamo kompetencije da se bavimo kirurgijom, dodao je. 

Doc. Rotim je istaknuo kako on i prim. Žic nisu na različitim stranama kada se tiče posla. No, smatra kako svaki liječnik može i treba odlučiti koje udruge će biti član.

"Operacije mora raditi stručna i educirana osoba"


Žic je istaknuo kako je estetska medicina postala veliki biznis u cijelom svijetu.


- Imate puno ljudi koji nemaju medicinski izobrazbu, a upuštaju se u posao estetske kirurgije, dodao je.


Čak se takvi zahvati događaju u kozmetičkim i frizerskim salonima. Svaki estetski kirurg mora imati licencu.


Rotim je poručio kako je estetska medicina drugo najbrže rastuće tržište. Žic je kazao kako je estetska medicina vrlo zahtjevna, stoga operacije mora raditi stručna i educirana osoba.

Dr. Rotim je dodao kako u Hrvatskoj postoji i crno tržište estetske kirurgije.

- Kod zahvata estetske medicine može doći do komplikacija, rekao je Rotim.

Dr. Žic je naglasio kako komplikaciju treba prepoznati i znati riješiti problem. Rotim je dodao kada dođe do komplikacija, pacijenti se većinom žale Ministarstvu zdravstva.

- Što se tiče zakonske regulative u Hrvatskoj je sve kako treba, poručio je Rotim.

Naglasio je kako Hrvatska, jedina zemlja, u Europskoj uniji, osim Nizozemske, ima poslijediplomski studij na Medicinskom fakultetu u Rijeci - Esthetic Academy. Taj program je vrlo detaljan i devedeset posto se govori o anatomiji. Studij je prepoznam u cijelom svijetu. 

"Trend u estetskoj medicini je regenerativna medicina"


Dr. Žic je istaknuo kako se mladi podvrgavaju estetskim operacijama. Nije preporučeno da se osobama mlađim od 18 godina stavljaju botox ili fileri. Dodao je da je znao odbiti pacijenta.

Rotim je naglasio kao estetske zahvate većinom rade žene, te da žena nakon zahvata treba izgledati prirodno. Glavni trend u estetskoj medicini je regenerativna medicina, matične stanica i slično.

Dr. Žic je poručio kao pacijenti trebaju sami procijeniti kojem liječniku će ići, ima li taj liječnik licencu. 

Cijelu emisiju pogledajte u nastavku: 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!