Vukas: Komunikacija u Saboru glede interpelacija bila je ponižavajuća

23.02.2023.

22:37

Autor: Otvoreno/V.K./IMS/HRT

Otvoreno

Otvoreno

Foto: Otvoreno / HRT

Sabor prvi put o opozivu premijera Plenkovića. Oporba poručuje: premijer je stvorio koruptivno ozračje neviđenih razmjera, pogubno za hrvatske nacionalne interese i standard građana. U Sabor stigla gotovo cijela Vlada. Kritike oporbe nazivaju još jednim lošim uratkom, bez utemeljenja. Što će donijeti ova oporbena interpelacija u Saboru?

Galerija
Robert Jankovics, Foto: Otvoreno/HRT
Nikša Vukas, Foto: Otvoreno/HRTMario Radić, Foto: Otvoreno/HRTDamir Habijan, Foto: Otvoreno/HRT

O tomi su govorili gosti u emisiji Otvoreno urednice i voditeljice Zrinke Grancarić, Damir Habijan, saborski zastupnik (HDZ), Mario Radić, zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta, Nikša Vukas, saborski zastupnik (Socijaldemokrati) i Robert Jankovics, saborski zastupnik (Klub zastupnika nacionalnih manjina).

Domovinski pokret je taj koji je prikupljao potpise za inicijativu o opozivu premijera Plenkovića. Na pitanje što se zamjera premijeru, Radić je rekao kako je tema svih tema „koruptivna okupacija” Hrvatske koja sprečava sve procese.

- Država funkcionira tako da premijer o svemu odlučuje. Mi smo zaključili da je nepotrebno da mijenjamo ministre, u ostalom premijer ih je promijenio 23, tako da ako se ne promijeni onaj koji predstavlja ritam Vlade, sve je ostalo bespredmetno, naglasio je.

Habijan je rekao kako se glede kritika oporbe na Vladu radi o performansu.

- Ako se ima neka zamjerka, podnese se neki podnesak Hrvatskom saboru on mora imati činjenice, no nekih u pamfletu ima, ali su one klevetničke i uvredljive, ali ono što u svemu tome nedostaje su dokazi, istaknuo je.

Dodaje da ako je netko taj koji je dokazao da je borba protiv korupcije u tijeku, to je zasigurno ova Vlada i institucije ove države rade svoj posao.

Habijan smatra da je dobro da je danas bila „točka razotkrivanja”, kao što je to bilo 16. prosinca kada se glasalo o obuci ukrajinskih vojnika, da se vidi tko sluša koga i da se vidi kako oporba djeluje.

- Oni djeluju na daljinski upravljač one figure s Pantovčaka, rekao je.

Vukas je naglasio kako je hrvatska javnost mogla danas vidjeti retoriku HDZ-a.

- HDZ se danas nije mogao pohvaliti retorikom, kao što se premijer nije mogao pohvaliti uratkom koji je poslao saborskim odborima. To je ponižavajuće glede parlamenta.

Osvrnuo se na retoriku i rekao da nije bilo svih afera koje se vuku već neko vrijeme, oporba ne bi tražila preispitivanje premijera.

- Mislim da je cjelokupna komunikacija u Saboru glede interpelacija bila ponižavajuća, loša i nije bila na nivou parlamentarne rasprave te se svi klubovi trebaju zapitati na što se svela rasprava, naglasio je Vukas.

Jankovics je istaknuo kako će Klub zastupnika nacionalnih manjina biti protiv prijedloga za pokretanje povjerenja predsjedniku Vlade te da će biti jedinstveni u tome.

- Najmanje su 2 razloga. Jedan je da smo odgovoran klub koji je dogovorio suradnju na 4 godine s HDZ-om i vidimo da stvari što se tiče ove Vlade idu najbolje što je moguće. Uvjereni smo da radimo dobru stvar osiguravajući stabilnost ovoj Vladi, rekao je i dodao da što se tiče prijedloga oporbe, može se promatrati, ali on ne vidi način na koji bi dobili 76 ruku idući petak.

Radić je naglasio kako premijer dans nije odgovorio ni na jedno pitanje upućeno od strane oporbe. Kako kaže, sve je bilo svedeno na nivo vrijeđanja na osobnoj razini.

Habijan je replicirao te rekao kako je dans u Saboru bilo vidljivo licemjerje oporbe.

- Danas je normalno da vas u Saboru dio oporbe naziva kriminalcima bez ikakvih dokaza, a s druge strane dok netko spomene nešto konkretno što je pravomoćno, onda oporba traži pravnu zaštitu.

Vukas je naglasio kako je interpelacija nešto legitimno i , kako kaže, nije mu jasno zašto se kolege iz HDZ-a protive tome.

- Na postavljeno pitanje se treba imati odgovor, a mi smo danas na postavljena pitanja imali verbalna vrijeđanja i omalovažavanja i s jedne i druge strane, rekao je.

Habijan je odgovorio kako nitko ne oduzima pravo oporbe na interpelaciju, no smatra da se radi o načinu na koji to oporba radi.

Janković je rekao kako je današnja rasprava u Saboru bila dosadna i predvidljiva čiji je sukus bio da u Hrvatskoj ništa nije dobro te da Vlada nije ništa dobro napravila, što je, kako kaže, netočno.

- Ova je Vlada napravila najbolje što je mogla u okolnostima COVID-a i rata u Ukrajini, naglasio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!