19:12 / 16.05.2019.

Autor: Domagoj Puškarić/HRT

Otvoreno pitanje premještanja komemoracije iz Bleiburga

Foto: Twitter, @Andrej Plenković

Foto: Twitter, @Andrej Plenković

Foto: - / -

Bleiburg je prva postaja križnog puta i zato je on važan, kažu biskupi.
Konferencija za novinare u povodu redovitog zasjedanja Hrvatske biskupske konferencije - nije mogla proći bez pitanja o Bleiburgu. Varaždinski biskup monsinjor Mrzljak istaknuo je da je otvoreno pitanje mogućeg premještanja komemoracije. Bleiburg je prva postaja križnog puta i zato je on važan, kažu biskupi.

- Bleiburg je početak i Bleiburg je počeo onda kada se u Hrvatskoj, tadašnjoj Jugoslaviji nije smjelo govoriti, dapače, čak je bilo opasno jer se moglo završiti na robiji i zato je Bleiburg postao simbol. To nije mjesto gdje je puno poginulih, ali to je početak i tu je memorija. Zato je nama Bleiburg važan, kaže mons. Želimir Puljić, predsjednik HBK.

Puljić dodaje kako je uvijek branio strav da se radi o prvenstveno vjerskom okupljanju, molitvi, procesiji i misi, bez političkih govora. Ovogodišnju misu na Bleiburgu predvodit će Fabijan Svalina, ravnatelj Hrvatske katoličke mreže.

Govorilo se i o kanonizaciji kardinala Stepinca

- Što se tiče blaženog kardinala Stepinca, u ovom teškom trenutku treba biti hladne glave, moliti i pokazati vjeru, ističe varaždinski biskup Josip Mrzljak. Apelira na vjernike da budu vjernici. "Emocije su drugo, treba biti hladne glave", kaže.

Tema nekog od sljedećih zasijedanja bit će i novi dokument koji je se tiče zaštite maloljetnika u Crkvi, tj. borbe protiv pedofilije u vlastitim redovima. Svjesni su, ističu biskupi, koliko su takva zlodjela nanijela štete žrtvama, ali i moralnom autoritetu Crkve.

Puljića i Palića primio Plenković

Nadbiskupa Želimira Puljića i generalnog tajnika Hrvatske biskupske konferencije, hvarskog biskupa Petra Palića primio je poslijepodne u banskim dvorima i premijer Plenković. kako se navodi u priopćenju, razgovarali su o kvalitetnoj suradnji i dijalogu koji hrvatska Vlada i Katolička Crkva vode na socijalnom, kulturnom i obrazovnom planu.
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!