Prašnjak: Ako se ne pronađe rješenje, štrajk medicinskih sestara u lipnju

10.05.2023.

22:21

Autor: Otvoreno/HRT/IMS

Gostovanje u emisiji

Gostovanje u emisiji

Foto: Otvoreno / HRT

Sutra se u Zagrebu održava veliki prosvjed medicinskih sestara i ostalog zdravstvenog osoblja. Slijedi li štrajk i paraliza zdravstva ili će se naći kompromisno rješenje?

Galerija
Anica Prašnjak, predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara, Foto: Otvoreno /HRT
Snježana Krpeta, savjetnica ministra zdravstva za sestrinstvo, Foto: Otvoreno /HRTStjepan Topolnjak, predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi, Foto: Otvoreno /HRTTomislav Dulibić, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva, Foto: Otvoreno /HRT

Anica Prašnjak, predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara, najavila je da na sutrašnji prosvjed dolazi oko 1500 medicinskih sestara iz cijele Hrvatske.

- Tražimo da se i naš rad vrednuje, da se prizna radno-pravni status medicinskih sestara i da nam se taj postotak u odnosu na ono što nam je ponuđeno poveća 3-5 posto. Tražimo izjednačavanje minimalno 10 posto kao što je išlo i liječnicima, rekla je Prašnjak. 

Tomislav Dulibić, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva, tvrdi kako ne rade segregaciju između liječnika i medicinskih sestara odnosno ostalog zdravstvenog osoblja.

- Od 14 tisuća liječnika koliko ih radi u javnom sustavu, velika većina nije dobila ništa, dobili su maksimalno 3 posto, to su oni koji imaju najveće plaće, oni koji su dobili 10 posto su specijalizanti i liječnici bez specijalizacije. Više od toga, čak 32 posto dobili su liječnici specijalisti pri domovima zdravlja koje smo izjednačili sa specijalistima u bolnicama. Govoriti da smo za 10 posto povisili svim liječnicima jednostavno nije istina, rekao je Dulibić i dodao da su medicinskim sestrama povisili od 3 do 5, 8 posto. 

Naglasio je kako je u tijeku gransko kolektivno pregovaranje, a uredbom o koeficijentima i nazivima radnog mjesta došlo se do plafona u poslovima druge i treće vrste, tj. za prvostupnike i osobe sa srednjom stručnom spremom. 

- Mi prema postojećem zakonu o plaćama u javnim službama njima više njima ne možemo to povisiti. U izradi je novi zakon koji se priprema do 30. lipnja te dvije uredbe koje bi početkom iduće godine trebale riješiti kompletni sustav nakon 20 i nešto godina, kazao je Dulibić.

Slijedi isplata regresa, a krajem rujna ponovno će se pregovarati o osnovici. Nakon toga, rekao je Dulibić, slijedi još jedan krug poreznog rasterećenja.

Prašnjak je otkrila da plaća medicinske sestre početnice iznosi oko 700 eura, dok starije medicinske sestre dobiju od 900 do 1000 eura.


'Plaća mora biti veća kako bi privukli medicinske sestre'


Snježana Krpeta, savjetnica ministra zdravstva za sestrinstvo, rekla je kako raspon plaće ovisi o mjestu rada, o odgovornosti i onome što netko radi.

- Ja sam prva koja zagovara da startna plaća srednje medicinske sestre i startna plaća prvostupnice mora biti veća kako bi privukli te sestre. Ne mogu sad određivati nekakve svote, sigurna sam da će nas ovaj put kako je krenuo ove zadnje dvije godine približiti europskim sestrama, rekla je Krpeta dodajući da se svojim položajem i plaćom približila medicinskoj sestri u Njemačkoj koja obavlja iste poslove.

Krpeta je rekla kako niti jedna Vlada do sada nije uopće prepoznala da bi se taj rad trebao valorizirati i platiti.

- A još nešto bih napomenula, to su hrvatske sestre zaboravile, 2012. i 2013. godinu, kada je lošim odlukama tadašnjeg ministra i tadašnje vlade, pod tzv. sanacijom došlo do zabrane zapošljavanja medicinskih sestara u zdravstveni sustav. Mi smo imali velike probleme kod zapošljavanja i teško možete nadoknaditi gubitak, rekla je Krpeta prozivajući SDP-ovu vladu.

Istaknula je kako je u to vrijeme najviše medicinskih sestara otišlo u Austriju i Njemačku.

'Bolnice pucaju po šavovima'


Stjepan Topolnjak, predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi, rekao je kako ministar Vili Beroš ne dolazi na većinu sastanaka koje imaju u Ministarstvu, nego to obavlja državni tajnik. 


- Ne znam zašto se ne pojavljuje, vjerojatno je zauzet, ne ulazim u to. Očekivali smo da će doći jer je jučer premijer rekao da će resorni ministri razgovarati sa sindikatima i pregovarati oko našeg nezadovoljstva, rekao je Topolnjak.

Dulibić je na to reagirao i rekao kako je Beroš sa sindikatima u protekla dva tjedna dvaput razgovarao.


- Naravno da ne može biti na svakom sastanku, rekao je.

Topolnjak je poručio kako Vlada ne može zanemarivati 80 posto zaposlenih u sustavu zdravstva te da očekuju sastanak s premijerom.

Čistačica u bolnici ima plaću 620 eura, otkrio je Topolnjak.

- Znači onih 560 eura koje ima kao minimalnu plaću, plus uvjetni dodatak na uvjete rada od 14% i to vam isplate oko 620 eura, rekao je

Topolnjak je istaknuo kako se radnici više ne javljaju na natječaje jer su otišli raditi na druga bolja radna mjesta i jer ne žele više raditi za te novce. Bolnice zbog toga "pucaju po šavovima".

- Nema dovoljno kuhara, nema dovoljno fizioterapeuta, nema dovoljno medicinskih sestara, nema niti laboranata. Ne može se reći da nas ima dovoljno, siguran sam u to da nas nema dovoljno niti u jednoj županijskoj bolnici. Ima li po klinikama dovoljno, to ne mogu u ovom trenutku utvrditi, ali ako ima, onda imamo neadekvatno raspoređene radnike, ustvrdio je.

'Treba pitati zdravstveni sustav što im treba'


Krpeta tvrdi da fizioterapeuta u sustavu ima čak i previše.

- U zadnje dvije godine svaki zahtjev iz bolnice koji je išao na Ministarstvo zdravstva, svaki natječaj je odobren i svi fizioterapeuti koji su trebali - ušli su u sustav.

Smatra da je problem što se u Hrvatskoj godinama stihijski školovalo, a zdravstveni sustav nije imao kako implementirati ta zanimanja.

- Npr. sanitarni inženjeri, dentalni asistenti, što su super zanimanja, ali imamo toga previše, a premalo ima medicinskih sestara i tehničara koji su u ovom trenutku najpotrebniji u sustavu, rekla je Krpeta i poručila kako treba zdravstveni sustav pitati što im treba.

Ako sastanci nemaju zaključak, ako rješenje nije na vidiku, a trenutno ga mi nemamo...Poslije 25. svibnja spremamo ozbiljnu organizaciju štrajka, štrajk će najvjerojatnije biti u lipnju.

Anica Prašnjak, predsjednica sindikata medicinskih sestara i tehničara

Hrvatskoj nedostaje 4 do 5 tisuća medicinskih sestara


Prašnjak je rekla kako u Hrvatskoj trenutno ima oko 40 tisuća medicinskih sestara.

- Istraživanja Ministarstva i Komore kazuju da u Hrvatskoj nedostaje 4 do 5 tisuća medicinskih sestara. Moramo znati da sljedećih 5 do 7 godina u mirovinu odlazi do 7 tisuća medicinskih sestara. Ako sad krenemo upisivati veće kvote u srednju školu, tek za pet godina ćemo imati povećani broj medicinskih sestara. A što je s ovim godinama kad one odlaze u mirovinu, a nemamo ih s kime nadoknaditi, upitala je Prašnjak.

Ne može svatko pokucati na vrata premijera i reći "ja ću ovoliko". Prostora ima, ide novi zakon o plaćama i ne vjerujem da naš ministar i državni tajnik neće učiniti sve da se naše medicinske sestre ne približe onima u ostatku Europe.

Snježana Krpeta, savjetnica ministra zdravstva za sestrinstvo

Štrajk moguć u lipnju


Ako se ništa nakon svega ne promijeni, rekla je Prašnjak, sutrašnji prosvjed bit će uvod u štrajk.


- Ako sastanci nemaju zaključak, ako rješenje nije na vidiku, a trenutno ga mi nemamo...Poslije 25. svibnja spremamo ozbiljnu organizaciju štrajka, štrajk će najvjerojatnije biti u lipnju, rekla je.


Što će u slučaju štrajka biti s pacijentima?


- Mi u štrajku pazimo da pacijenti nisu ugroženi i da imaju osnovne potrebe zadovoljene. Mi smo se za to školovali, mi smo tu da pomognemo ljudima. U odnosu na nedostatak sestara, mogli bi reći da smo mi već sada u nekakvom fluidnom bijelom štrajku, rekla je Prašnjak.

Krpeta vjeruje da će ipak doći do dogovora.

- Ne može svatko pokucati na vrata premijera i reći "ja ću ovoliko". Prostora ima, ide novi zakon o plaćama, i ne vjerujem da naš ministar i državni tajnik neće učiniti sve da se naše medicinske sestre ne približe onima u ostatku Europe, rekla je Krpeta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!