16:08 / 03.12.2020.

Autor: Ivana Nežić/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Ovako izgeda radni dan epidemiologa

-

-

Foto: - / -

Mjesecima telefon neumorno zvoni. Od jutra do večeri, upravo vas oni naručuju na testiranje.
U posljednja 24 sata potvrđene su 84 novozaražene osobe u Istarskoj županiji. Oporavljeno je čak njih 135. U samoizolaciji je 1327 osoba. U Istri se, kažu epidemiolozi, kontakti još uvijek uspješno otkrivaju. Pomažu im sanitarni inspektori, ali i fizioterapeuti i djelatnici Crvenoga križa.

Mjesecima telefon neumorno zvoni. Od jutra do večeri, upravo vas oni naručuju na testiranje. Zaprimaju, kaže Gita Knezović - pozive i liječnika i osoba koje se žele testirati na Covid. Obrasce za naručivanje dobivaju i putem maila i putem posebnog kompjuterskog programa.

➡️ Koronavirus - najnovije informacije 
➡️
Plenković: Ostavimo druženja za bolje vrijeme, držite se mjera 
➡️
Kaić: Predviđeno je cijepiti cijelo stanovništvo 

Uzimaju se i podaci kontakata zaraženih. Pomažu i djelatnici Crvenoga križa, ali i bolnica. Pamela Šišić inače je djelatnica rovinjske Specijalne bolnice Martin Horvat i u Zavod je stigla kao ispomoć. Puno je posla, jedva stižu poloviti kontakte, a svaki ih je dan sve više.

Zasad "ulovljen" svaki kontakt

- Ključ je povjerenje, - međusobno povjerenje između pozitivne osobe i nas u Zavodu. Povjerenje da ćemo zajedno doći do tih kotakata. Sve to trebabiti pozitivno i u cilju unaprijeđenja zdravlja, kazala je specijalistica epidemiologije Danijela Lazarić Zec

I kad su brisevi prošli laboratorij, rezultati se šalju njima. Oni sve to slažu u tablice i šalju svim institucijama. A sanitarni inspektori imaju najnezahvalniji posao. Pozitivnima javljaju rezultat.

- Mi prvi primamo rezultate i nakon toga koordinairamo tko će sve zvati kako bi u što kraćem vremenu obavijestili pozitivne. To za sad pokušavamo obaviti u 24 sata i zasad uspjevamo, kaže sanitarna inženjerka Katarina Branežac

- Neki već znaju, s obzirom na simptome. Neki budu u nevjerici. Obično se radi o asmatičarima pa su pretpostavljali da su to simptomi astme. Neki su alergičari pa su smatrali da je kihanje i kašljanje od toga, pa budu iznenađeni. Imamo različite reakcije, uglavnom su nakon toga susretljivi, objašnjava sanitarna inženjerka Ivana Stojčević.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!