Ovako izgledaju svadbe u doba koronavirusa

18.07.2020.

18:45

Autor: Nikolina Ćosić/HRT

default error photo
Iako su sudbonosno da trebali reći prije 2 mjeseca - Ana i Tomica to su učinili danas.
Svadbe, krizme, krstitke, rođendanske proslave u zatvorenim prostorima, uz noćne su klubove najveća žarišta zaraze u ovom ljetnom valu epidemije. Strože mjere i nadzor okupljanja na kojima je prijavljeno više od sto ljudi trebali bi spriječiti daljnji porast broja oboljelih s takvih događaja.

Iako su sudbonosno da trebali reći prije 2 mjeseca - Ana i Tomica to su učinili danas.

- Mi smo krenuli s pripremama prije godinu dana, trebalo je biti u 5. mjesecu. Onda smo vidjeli da se zakuhtava situacija i nismo spavali i uhvatili smo prvi slobodan termin. Inače sve je išlo stvarno glatko jer smo sa svima mogli dogovoriti sve putem maila, priča mladenka Ana Feldi.

Dvorana i glazbeni sastav ostali su isti, ali je bilo potrebno napraviti novi popis sjedenja. 160 gostiju sada mora biti na metar i pol razmaka.

- Broj gostiju koji smo mislili imati skoro i je tu. Neki su otkazali, ali nije to zbog trenutačne situacije, rekao je mladoženja Tomica Sršan.

Svadbu im danas kontrolira civilna zaštita. Moraju predati i popis gostiju.

- Svako mjesto ima svoje ime i prezime i svoj telefonski broj gdje će se gosti potpisati, ističe voditeljica restorana Zlatica Flegar.

- Svakome tko bi htio zaplesati treba osigurati 4 četvorna metra, a u vaš plesni prostor smiju ući samo osobe iz vašeg kućanstva.

Ima mladenaca kojima ovakve epidemiološke mjere ne odgovaraju.

- Uglavnom otkazuju ili su prebačeni za iduću godinu. Znači, smanjen broj ljudi, kaže konobarica Mateja Milić.

A da biste uopće mogli doći na svadbu, morate zadovoljavati 4 uvjeta: da niste bili u kontakstu sa zaraženom osobom i nitko od vaših ukućana nije u samoizolaciji, zatim da ne osjećate neki od simptoma bolesti te da u protekla 2 tjedna niste bili u inozemstvu.

Na nov način rada moraju se naviknuti i konobari.

- Svaki stol poslužuje jedan konobar, obavezne su maske, poslužujemo u rukavicama koje se moraju mijenjati, objašnjava voditeljica restorana Zlatica Flegar.

- Mislim da ulazimo u neko novo doba svadbi za koje nitko trenutačno ne može procijeniti do kada će trajati, kažu.

Stoga nazdravljaju - puno sreće nama i ostalim mladencima kojima slijedi taj posao. - Živjeli!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!