20:39 / 29.04.2020.

Autor: Margareta Jozinović/HRT

Ovako rade stomatolozi u koronakrizi

-

-

Foto: - / -

Stomatološka ordinacija u KBC-u Zagreb radila je i sve ovo vrijeme, uz posebnu zaštitnu opremu.
Od ponedjeljka cijeli naš zdravstveni sustav opet počinje raditi u punom opsegu. Među ostalim, otvorit će se i stomatološke ordinacije. Ona u KBC-u Zagreb radila je i sve ovo vrijeme, uz posebnu zaštitnu opremu.

Od pojave koronavirusa u Hrvatskoj, Stomatološka poliklinika KBC-a Zagreb nije prestala s radom. Iako je rad stomatologa postao još osjetljiviji.

- Mi pri svom radu i korištenju rotacijskih instrumenata stvaramo veliku količinu aerosola i takav aerosol se širi po cijelom prostoru. Udišemo ga mi, sestre i pacijenti i ovaj uređaj ga na neki način anulira da uvlači sav taj zrak skupa sa aerosolom, kondicionira ga, dezinficira i opet čisti upuhuje natrag u prostor, objasnio je prof. dr. sc. Željko Verzak, dr. med. dent., predstojnik Klinike za stomatologiju KBC-a Zagreb.

I pacijenti se osjećaju sigurno.

Dnevno Poliklinikom prođe i do 120 pacijenata pa su i medicinske sestre još opreznije.

- U pravilu se opremimo što se tiče tog dijela i mislim da nije u pitanju strah, mi smo svi te struke i ne razmišljamo o strahu nego kako pomoći pacijentu, kaže medicinska sestra na Klinici za stomatologiju Tatjana Molnar.

Ono što ne mogu sami, bar kad je o dezinfekciji riječ, odrađuju posebni uređaji. Dovoljno je 5 minuta da lampa ultraljubičastim zrakama dezinficira cijeli prostor.
Pomažu i druga dva dezinfekcijska uređaja. Ta jednostavna UV lampa najviše se upotrebljava preko noći da svi budu sigurni.

- Ušetali su mnogi suspektni, ali nije nijedan dokazano pozitivan covid pacijent ušao ali mi smo spremni i odradit ćemo sve, ne radimo razliku, kaže dr. Verzak.

A razlike neće biti ni od idućeg tjedna, kad se mjere ublažavaju, a oni rade punim kapacitetima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!