12:19 / 27.11.2018.

Autor: HRT

"Ovako se gradi vojni karakter"

-

-

Foto: - / -

Jedno od najzahtjevnijih natjecanja Oružanih snaga Republike Hrvatske održava se četvrti put u Zagrebu.
Četvrto vojno sportsko natjecanje "Izazov tjelesne spremnosti - Viribus unitis" koje okuplja 120 natjecatelja počelo je u utorak s ciljem promicanja zdravog načina života i sportskih aktivnosti, podizanja borbene spremnosti te poticanja zdravog natjecateljskog duha.

Među natjecateljima je 14 žena, a sudjeluju pripadnici Hrvatske vojske, MUP-a, HGSS-a, Ministarstva pravosuđa i Hrvatske vatrogasne zajednice.

Natječu se pojedinci i ekipe u disciplinama: zgibovi, potisak, marinac preko, nabačaj, hodanje s opterećenjem, obrnuto povlačenje, podizanje nogu do šipke, podizanje koljena na prsa, row (veslanje), bacanje lopte u zid te nabačaj uz čučanj i potisak, stoji u priopćenju MORH-a.Cilj je promicanje zdravog načina života i sportskih aktivnosti, ali i podizanje borbene spremnosti. Natjecanje "Izazovi tjelesne spremnosti" otvorio je ministar obrane Damir Krstičević i poručio da se ovako gradi vojni karakter te postiže zajedništvo u sustavu domovinske sigurnosti.

"Ovo je idealna prilika za vidjeti pripadnike Hrvatske vojske u zajedništvu s drugim kolegama. Samo kroz sinergiju svih vas možemo postići rezultate kakve naša domovina treba. Kroz zdravo natjecanje, druženje u športu i prijateljski rivalitet, razvijajte te odnose i pomažite jedni drugima biti boljima", rekao je na otvorenju ministar Krstičević. 

Naglasio je kako hrvatski vojnici, ali i svi ostali, inspiraciju mogu pronaći u primjeru hrvatskih tenisača, koji su postigli sjajan uspjeh u Davis Cupu, te nogometnoj reprezentaciji koja je ovog ljeta pronijela glas o Hrvatskoj širom svijeta. 

Podsjetivši na žrtvu hrvatskih branitelja za vrijeme Domovinskog rata, načelnik Glavnog stožera OS RH general Mirko Šundov istaknuo je kako je dužnost i zadaća pripadnika Hrvatske vojske neumorno, sustavno i profesionalno služiti svojoj domovini, a održavanje fizičke spreme je preduvjet da se postane vrhunskim profesionalnim vojnikom.

"Viribus unitis" u organizaciji je Počasno-zaštitne bojne i održava se u znak sjećanja na časničkog namjesnika Antu Malića koji je poginuo 1995. tijekom operacije Skok-2. Zapovjednik Počasno-zaštitne bojne Elvis Burčul istaknuo je kako su upravo hrvatski branitelji oni kojima se natjecanje mora posvetiti.

"Vjerujemo kako ćemo ovo natjecanje uskoro proširiti i izvan granica Hrvatske, te tako uključiti i pripadnike oružanih snaga iz drugih zemalja članica NATO-a", rekao je Burčul.

Osim vrha sustava domovinske sigurnosti, natjecanje su podržali vrhunski sportaši i ugovorni pričuvnici Oružanih snaga braća Nenad i Neven Žugaj, te Martin i Valent Sinković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!