15:22 / 01.04.2019.

Autor: M.Š./Hina

"Ovakve insinuacije su pokušaj političke diskreditacije"

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović insinuacijama je nazvala navode današnjeg Jutarnjeg lista da piše doktorat o temi koja je već obrađena kod istog mentora.
Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović insinuacijama je nazvala navode današnjeg Jutarnjeg lista da piše doktorat o temi koja je već obrađena kod istog mentora. Smatra to pokušajem političke diskreditacije te ponajprije teškom uvredom znanstvenoj zajednici, posebno Fakultetu političkih znanosti.

- Ovakve insinuacije pokušaj su političke diskreditacije, a ponajviše teška uvreda znanstvenoj zajednici, posebice Fakultetu političkih znanosti, gdje je tema moje disertacije prošla potreban verifikacijski postupak, a slijedi i dodatna verifikacija na razini Sveučilišta. Obrana radnje, kao i sama radnja, bit će dostupni široj javnosti za daljnje analize, a spremna sam već i u ovoj fazi javno objaviti nacrt doktorske radnje koji sam obranila pred komisijom, stoji u odgovoru hrvatske predsjednice na upit Hine da komentira pisanje dnevnika.

List navodi da je magistrica Bernardka Prašnikar na ljubljanskom Fakultetu za društvene znanosti 2014. obranila magistarski rad pod nazivom "Koncept odgovornosti za zaštitu i njegova upotreba na primjeru Libije", izrađen pod mentorstvom Antona Grizolda, a da je naslov doktorske disertacije Kolinde Grabar-Kitarović, kod istog mentora, "Odgovornost za zaštitu (R2P): koncepti, izazovi, ograničenja i naučene lekcije (Libija)".

"Za lakše razumijevanje teme magisterija Bernardke Prašnikar i doktorata Kolinde Grabar-Kitarović", list napominje da je R2P skraćenica engleskog izraza Responsibility to protect.

- Riječ je o konceptu koji je zamišljen kao savršeniji oblik onoga što smo prije poznavali pod nazivom 'međunarodna humanitarna intervencija'. Dakle, koncept R2P, tj. odgovornosti za zaštitu, daje pravo međunarodnoj zajednici intervenirati i vojnom silom radi preveniranja masovnih zločina nad civilnim stanovništvom u nekoj državi, dodaje Jutarnji list.

Fakultetsko vijeće zagrebačkog FPZ-a sredinom ožujka prihvatilo je izvještaj tročlanog povjerenstva za ocjenu teme doktorskog rada predsjednice Republike, a da bi izvještaj postao konačan, mora još proći potvrdu sveučilišnog Senata.

U tročlanom povjerenstvu koje je pripremilo izvještaj o doktorskoj tezi Grabar-Kitarović dvoje je profesora FPZ-a - Siniša Tatalović i Lidija Kos Stanišić te prof. Grizold s ljubljanskog fakulteta, kojeg je predsjednica i odabrala za mentora pri izradi doktorata.

Velika većina članova Fakultetskog vijeća podržala je izvještaj tročlanog povjerenstva, a podršku su mu uskratila dvojica profesora Dejan Jović i docent Marko Grdešić.

Izvor blizak predsjednici navodi da je Grabar-Kitarović pročitala rad kolegice Prašnikar i druge radove koje su ona i prof. Grizold napisali o toj temi te ističe da predsjedničina doktorska radnja na koncept R2P gleda iz sasvim drugog kuta.

Podsjeća i da je predsjednica studirala i bavila se znanstvenim radom na renomiranim svjetskim sveučilištima kao što su Harvard, "George Washington" i "Johns Hopkins".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!