Ove godine 50 posto više požara nego lani

14.11.2022.

Zadnja izmjena 18:31

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

Ove godine 50 posto više požara nego lani

Ove godine 50 posto više požara nego lani

Foto: Zvonimir Barisin / Pixsell

Iza Hrvatske je još jedna zahtjevna sezona borbe s požarima, u kojoj je, nažalost, bilo i ljudskih žrtava. Ove je godine bilo 50 posto požara više nego lani, a izgorjelo je čak 135 posto više površina. Sustav se već priprema za novu, o čemu se govori na velikoj konferenciji koja se održava u Zagrebu. Zbog globalnog zagrijavanja sve je više u požaru poharanih površina pa kvalitetna priprema za protupožarnu sezonu - nikad nije bila važnija.

Glavna je poruka - više preventive, što manje trošenja operative. Hrvatska nabavlja novu opremu i vozila, a do kraja godine bit će potpisani ugovori za kupnju dvaju novih kanadera. Ali prvi će stići tek oko 2026. godine jer se novi trenutno ne proizvode.

Osim kanadera, u postupku je kupnja dva od ukupno pet višenamjenskih helikoptera za civilnu zaštitu, kao i 94 vozila te komunikacijska oprema. Plan je uložiti ukupno 13 milijardi kuna do 2030., čime bi se dodatno povećala učinkovitost protupožarnog sustava.

- Svaki dan imamo barem po koji požar, što u ovom trenutku nije veliki izazov. To se rješava relativno jednostavno, no mi smo u 11. mjesecu. Ako je to obilježje 11. mjeseca, možemo samo zamišljati što nas čeka u idućoj požarnoj ljetnoj sezoni, rekao je Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova.

- Klimatske promjene uzele su maha i kad je u pitanju dinamika i intenzitet, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Božinović na konferenciji "Požari u Hrvatskoj obrana i prevencija" čiji je cilj analiza svih aktivnosti poduzetih u sklopu obrane od pozara u sezoni 2022. i najava novosti za 2023.

Naglasio je da je cilj Strategije za upravljanja rizicima od katastrofa koju je Vlada donijela prije mjesec dana omogućiti bolju prevenciju od katastrofa vezanih uz klimatske rizike.

Dva su, kaže, cilja - smanjenje najvećih rizika i povećanje kapaciteta za odgovore na same katastrofe.

- Jedino uključenjem stručne i znanstvene zajednice možemo okupiti svu ekspertizu u Hrvatskoj i naš fokus će u budućnosti biti na preventivi, rekao je Božinović.

Naglasio je da strategija pokriva 14 razvojnih potencijala za umanjenje rizika od katastrofa, ukupna vrijednost tog posla je oko 13 milijardi kuna do 2030. godine, a naglasak je na povlačenje sredstava iz Europske unije.

Božinović je naveo da je u tijeku postupak javne nabave od 63 milijuna kuna u sklopu kojeg se nabavlja samo za vatrogasce 17 vozila, pet plovila te zaštitna oprema.

Hrvatska je u uz Italiju, Španjolsku, Francusku, Portugal i Grčku među članicama EU koje u sklopu programa "rescEU" s Europskom komisijom vode pregovore o zaključivanju sporazuma o proizvodnji 12 novih kanadera, to jest protupožarnih zrakoplova modela CL515 s kanadskom tvrtkom De Havilland, u sklopu čega će Hrvatska dobiti njih dva, naglasio je Božinović.

- Cijena je između 50 i 52 milijuna dolara po avionu, a do kraja godine ćemo potpisati ugovore za nabavu godine novih aviona. Rokovi isporuke još se pregovaraju, rekao je.

Božinović se osvrnuo na tešku požarnu sezonu te pohvalio vatrogasce da su požare uspjeli staviti pod kontrolu i spriječiti najgore katastrofe kojima su bili izloženi naši sustavi.

Glavni vatrogasni zapovjednik Vatrogasne zajednice Slavko Tucaković rekao je da je iza nas protupožarna sezona koja je bila izuzetno teška i zahtjevna, a produženo trajanje novo je obilježje koje od vatrogasnog sustava traži angažman u puno dužem razdoblju nego je to uobičajeno.

Naglasio je da je sam proces od dojave do gašenja požara smanjen s 3 sata i 23 minute na 2 sata i 35 minuta što, ocijenio je, dovoljno govori o utjecaju ulaganja u sustav vatrogastva.

Tucaković je istaknuo važnost nastavka jačanja preventive, kadrovskog jačanja, poboljšanje međuresorne suradnje te nastavka postavljanja nadzornih kamera.

Praksa je pokazala da je na terenu jedan od najvećih problema nedostupnost požarišta. U probijanje novih šumskih puteva uložiti će se oko 170 milijuna kuna.

Povećat će se i broj promatračnica te sustav kamera koje se iz Dalmacije šire i na područje Istre, ali i prema unutrašnjosti zemlje. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!