Ove godine u Hrvatskoj potvrđeno 100 slučajeva zaraze HIV-om

30.11.2022.

16:16

Autor: HRT/Hina/J.L.

Svjetski dan borbe protiv AIDS-a, 1. prosinca

Svjetski dan borbe protiv AIDS-a, 1. prosinca

Foto: Alfa Photostudio / SHUTTERSTOCK

Hrvatska ima nisku učestalost infekcije HIV-om, koja je ove godine potvrđena kod sto osoba, a rana dijagnostika omogućuje uspješno liječenje i smanjenje daljnjega prijenosa, istaknuto je uoči Svjetskog dana borbe protiv side, 1. prosinca. 

- Hrvatska ima dva potvrđena slučaja infekcije HIV-om na 100.000 stanovnika, dok je u EU-u prosječna stopa 3,7. Za održavanje povoljnog trenda važno je testiranje, prevencija i edukacija građana, istaknula je epidemiloginja Tatjana Nemeth Blažić na konferenciji za novinare koju je organizirala Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa (HUHIV).


Infekcija se može otkriti testiranjem jer zaraženi HIV-om, ali i uzročnicima drugih spolno prenosivih bolesti, u početku najčešće nemaju simptome, no komplikacije mogu biti ozbiljne, kao i rizik od nesvjesnog širenja na druge osobe.

Ako se otkrije u ranoj fazi, infekcija HIV-om u današnje je vrijeme cjeloživotna kronična bolest s kojom osoba može doživjeti očekivani životni vijek, a liječenjem se eliminira prijenos HIV-a na druge osobe, čak i spolnim putem.

Epidemiološki podaci pokazuju da su od 1985. do danas u Hrvatskoj ukupno evidentirane 2004 osobe zaražene HIV-om, a 349 ih je umrlo.

Ove je godine u Hrvatskoj zabilježeno sto slučajeva zaraze HIV-om, među kojima 18 oboljelih od side. Ove godine preminulo je devet zaraženih.

U 90% slučajeva zaraza se prenosi spolnim odnosom bez zaštite, najčešće među homoseksualnom muškom populacijom. U trećini slučajeva prenesena je heteroseksualnim odnosom, a oko 5% infekcija preneseno je injektiranjem droga nesterilnim iglama i špricama.

- Sida je nekad bila smrtonosna bolest, a danas je to kronična infekcija koja se uspješno drži pod nadzorom, istaknuo je Josip Begovac iz Klinike za infektivne bolesti.

U ranom otkrivanju zaraze važna je uloga centara u zajednici, kamo svatko može doći anonimno i besplatno se testirati na spolno prenosive bolesti, bez uputnice.


U HUHIV-u ističu zabrinutost zbog visokog udjela visokorizičnog spolnog ponašanja mladih koji se ne testiraju, kao i zbog pojave ostalih spolno prenosivih bolesti kao što su sifilis, klamidija, gonoreja, hepatitis C.

Ta udruga već deset godina nudi usluge besplatnog savjetovanja i testiranja na HIV i druge spolno prenosive bolesti u Domagojevoj 10.

Mirela Šentija Knežević iz Grada Zagreba ustvrdila je da su sredstva za to osigurana u gradskom proračunu, a osim u Domagojevoj, testiranje se od ove godine provodi i u sklopu Centra za mlade Grada Zagreba, i to dva puta tjedno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!