09:40 / 21.07.2020.

Autor: M.Š./Hina

Ove godine znatno bolji uspjeh na maturi

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Na državnoj maturi ove godine postignut je znatno bolji uspjeh na ispitima iz obveznih predmeta.
Na državnoj maturi ove godine postignut je znatno bolji uspjeh na ispitima iz obveznih predmeta, porast je interesa za STEM predmete - fiziku, kemiju, biologiju i informatiku, negativnih je ocjena gotovo 20 posto manje, a 105 učenika riješilo je 112 ispita sa stopostotnom točnošću.

Informatika iz godine u godinu bilježi konstantan rast broja prijava unatoč višegodišnjem trendu smanjenja broja pristupnika, izvijestio je to u ponedjeljak Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

105 maturanata riješilo jedan od ispita sa stopostotnom točnošću

- Ako se spomenuti trendovi nastave, moguće je da već sljedeće školske godine u pet najtraženijih ispita ostane samo jedan društveni, i to politika i gospodarstvo, stoji u priopćenju, uz današnju objavu konačnih rezultata, čime je ljetni rok državne mature i službeno priveden kraju.

Među nešto više od 31 tisuće pristupnika, njih 105 riješilo je barem jedan od ispita sa stopostotnom točnošću - tri u potpunosti točna ispita iz matematike, engleskog i fizike imao je jedan pristupnik, dok je po dva sto posto točno riješena ispita imalo petoro ovogodišnjih pristupnika.

Od obveznih predmeta na državnoj maturi i dalje je najpopularnija matematika na osnovnoj razini te hrvatski i engleski jezik na višoj razini, dok se u izbornom dijelu ispita izdvaja fizika s gotovo sedam tisuća prijava.

Pristupnici postižu najbolje rezultate na ispitima iz stranih jezika, u prosjeku s ostvarenih između 70 i 80 posto bodova.

Katavić: Maturanti, unatoč okolnostima, pokazali zrelost i ostvarili bolje rezultate

Ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Ivana Katavić podsjetila je da je ovogodišnju pripremu i provedbu državne mature obilježio niz neočekivanih okolnosti, no unatoč svemu, maturanti su pokazali iznimnu zrelost te ostvarili bolje rezultate od prethodnih generacija.

- Kako bismo zadržali povjerenje u obrazovni sustav i državnu maturu, koja se temelji na načelima jednakog vrednovanja i transparentnosti, nastojat ćemo svim uključenim dionicima dodatno argumentirati nužnost hitne izmjene Pravilnika o polaganju državne mature za koji se zalažemo, najavila je.

Po njenim riječima, upravo se tijekom provedbe i vrednovanja ispita ljetnog roka izmjena Pravilnika pokazala i više nego nužnom, i to posebno u dijelu izricanja odgovarajućih mjera i provedbe postupka prilikom utvrđenog prepisivanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!