13:16 / 07.11.2020.

Autor: Dajana Šošić/Dnevnik/IMS/HRT

Ovi umirovljeni liječnici idu u borbu protiv COVID-a

-

-

Foto: - / -

Na poziv Ministarstva zdravstva do sada se odazvalo pedesetak umirovljenih liječnika koji su spremni pomoći.
S obzirom na rast broja hospitaliziranih, kao i broja zdravstvenih djelatnika koji su pozitivni na COVID-19 ili u samoizolaciji, Hrvatska liječnička komora početkom tjedna objavila je poziv umirovljenim liječnicima da pomognu zdravstvenim djelatnicima, iscrpljenima zbog epidemije. Na poziv Ministarstva zdravstva do sada se odazvalo njih pedesetak spremnih pomoći.

➡️ Sve o koronavirusu 
➡️ Srića: Zabraniti prosvjede gomile primitivaca

Neurolog, planinar, ljubitelj pasa Dubravko Marković u mirovini je već više od dvije godine. Brojni mu hobiji i poslovi ispunjavaju umirovljeničke dane. No kad je vidio poziv Komore, nije dvojio ni sekunde. - Smatram da je normalno da odgovorim Komori - doktor je doktor, kaže ovaj umirovljeni liječnik, koji je i danas aktivan u udrugama. Vjeruje da ćemo pobijediti COVID-19, ali dodaje: "Onda će doći nešto drugo - jer je to život."

➡️ KoHOM: Ne pristajemo biti žrtveno janje    
➡️ Labirint: Pobuna liječnika

Internist, nefrolog, specijalist hitne medicine i intenzivist Vladimir Gašparović sa 72 godine, iako je već tri i pol godine u mirovini, i dalje radi. Na rasplaganje sustavu stavio se i prije službenog poziva. Svima je, kaže, jasno da je situacija izvanredna. Ponavlja kako ostajanje u četiri zida daje veću sigurnost, ali bez angažmana, nitko neće dobro završiti.

Vesna Imerović, specijalistica opće medicine, u mirovini je od 2015.  Bila je šefica hitne u Sisku te voditeljica ambulante u Lekeniku. I ona naglašava kako je jedini cilj liječnika pomoći drugima. Kao liječnica pomagala je na prvim crtama bojišta. Ne boji se. Kaže: "Nisam curetak. Treba pomoći i pridržavati se mjera."Oni neće raditi s oboljelima od COVID-a, nego će pomagati u ostalim dijelovima zdravstvenoga sustava. No iako neće biti na prvoj liniji borbe protiv koronavirusa, određeni rizik uvijek je prisutan. Ovi liječnici i mnogi drugi slični njima život su posvetili nesebičnom pomaganju drugima. A u tome im ni ova situacija i umirovljenje ne predstavljaju nikakvu zapreku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!