15:00 / 07.03.2018.

Autor: M.M./HRT

"Ovršni zakon neće riješiti ništa, ljudima treba dati posao"

-

-

Foto: - / -

U Hrvatskoj je trenutačno 325.000 blokiranih. Gost Studija 4 bio je Sarajko Baksa iz udruge Blokirani.
U Hrvatskoj je trenutačno 325.000 blokiranih. Brojke je svjesna i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Aktivno se založila za rješavanje tog problema. Danas je primila predstavnike Udruge Blokiranih. Gost Studija 4 bio je Sarajko Baksa iz udruge Blokirani, koji je bio na današnjem sastanku Udruge sa predsjednicom. 

Pohvalio je inicijativu predsjednice da pomogne jer je svjesna činjenice da veliki broj građana grca u dugovima koji su nenaplativi, a da se to reflektira i na opće stanje u društvu. 

Istaknuo je da su od predsjednice tražili da se obustave ovrhe, da se zakonom zatezna kamata smanji, da se ne ovršuje ispod određenog cenzusa - prosječnog bruto osobnog dohotka od 3.400, neto od 2.700.

Naglasio je i kako u petak očekuju izjavu ministarstva pravosuđa i Vlade koja će nam objasniti u kojem smjeru izrada tog ovršnog zakona ide.

Ovršni zakon neće riješiti ništa. Ljudima treba dati posao, novce i tako će biti u mogućnosti servisirati svoje obaveze. Ovakav zakon koji služi isključivo za naplatu potraživanja vjerovnika, u nikakvom obliku neće riješiti probleme hrvatskog društva, rekao je Baksa.

Istaknuo je da su hrvatski građani financijski nepismeni. Ušli smo iz jednog društva kada se država, zajednica, brinula za nas i mi smo bezuvjetno vjerovali tome društvu, ali to više nije tako. Sada svaka osoba treba razmišljati za sebe. Nema nekakve krovne institucije koja će se brinuti za dobrobit pojedinca i ljudi su srljali u kapitalističku potrošnju. Krediti su bili dostupni, zaduženje je bilo vrlo lako. Pored toga dogodila se ekonomska kriza i veliki gubitak radnih mjesta i sve to dolazi sada na naplatu. U tom trenutku kako bi se namirili vjerovnici izglasan je ovršni zakon, ali se nije gledala šira slika, što će to donijeti u društvu, a donio je velike probleme, veliko siromaštvo i iznimno velike socijalne nejednakosti, rekao je Baksa.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!